DEVENTER – De 13-jarige Manon Heerts bezocht in februari 2014 met enige tegenzin een congres over duurzaamheid in de Deventer Schouwburg, ondanks dat ze met hele andere dingen bezig was. Toch raakte ze al snel geïnspireerd door de sprekers. Ruim vier jaar later staat ze er zelf, op het podium van de Deventer Schouwburg. Als tweede Toekomst-Maker in een serie van dertien deelt zij haar bijzondere ervaringen op Antarctica.

Na het congres in 2014, haalde ze in haar eigen woorden ´haar kop uit het zand´. Ze wilde een praktische invulling gaan geven aan duurzaamheid en begon hiermee op haar school door het organiseren van duurzame projectweken. Ook begon ze, meestal als jongste deelnemer, bijeenkomsten van CleanTech te bezoeken. Op een bijeenkomst in Zutphen beklom ze het podium: waarom geen samenwerking tussen het bedrijfsleven en het voortgezet onderwijs?

In februari 2015 vond er een nieuwe editie plaats van het congres over duurzaamheid in de Deventer Schouwburg. Daar werd ze door spreker en poolreiziger Robert Swan, gevraagd om mee te gaan op expeditie naar Antarctica. Ze zei volmondig ja, schafte alle benodigde uitrusting aan, verdiepte zich in de overige reizigers en vertrok naar de Zuidpool.

Zij trof een continent aan van een overweldigende schoonheid, maar ook werden de gevolgen van klimaatverandering daar tastbaar. Deze ervaringen maakten het voor haar makkelijker om duurzaam te leven. “je weet waar je het voor doet”.

In Toekomst-Makers geeft de Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing nu een podium aan haar verhaal, en dat van andere jonge denkers, doeners en makers uit Oost-Nederland met een bijzondere ervaring met of visie op duurzaamheid. Deze serie lunchlezingen in de Deventer Schouwburg zijn een vervolg op de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing, die ook plaatsvindt in de Deventer Schouwburg. Daarin spreekt op 12 december Bas Heijne over duurzaamheid, in het verlengde van het gedachtengoed van Jan Terlouw. Maar, in de woorden van Jan Terlouw, ‘de jeugd is aan zet’. De Toekomst-Makers zijn aan zet.

Vorig artikelQuiltersgilde viert 35 jarig bestaan in Lebuïnuskerk
Volgend artikelWeerbericht dinsdag