‘Als het daar begint te regenen, ga ik naar de andere kant.’ 

1 euro voor kinderen
4 dagen per week
5 uur per dag
6 maanden per jaar
17 collega torenwachters
20 uur per week
45 kilometer uitzicht
46 meter hoog
220 treden
1001 jaar Lebuinuskerk
6000 stappen per seizoen

8000 bezoekers per jaar

Zomaar een rijtje getallen. Of toch niet? 
Het zijn de getallen van Henk, trouwe torenwachter van de Lebuinuskerk op het Grote Kerkhof in Deventer. De toren, die zijn hart stal en niet meer losgelaten heeft. En de liefde is gelukkig en wederzijds.

Want Henk is zorgzaam. Zorgzaam voor wie hem dierbaar is, zorgzaam voor de toren en voor de kerk. Hij beklimt de smalle spiltrap alsof hij elke pas bewust wil ervaren en neemt de tijd de tussenruimtes onderweg evenveel aandacht te geven. En of er nu een concert is of een diner voor een grote groep, of een tentoonstelling die volgt op de uitreiking van diploma’s, Henk is een van degenen die ervoor zorgt dat de kerk in recordtijd opgeruimd en schoon is. Toepasselijk ingericht, klaar voor de volgende gebeurtenis.

Henk vindt het fijn als anderen plezier hebben. Dat zat er al jong in, toen hij bezoekers hielp bij attracties op de kermis, ervoor zorgde dat gasten op de boot zich amuseerden en later hielp bij het stenen sjouwen, zodat het nieuwbouwhuis wat sneller klaar was. Mensen laten genieten van een ritje, een vaartocht en tegenwoordig het panoramische uitzicht over de stad en ommelanden, maakt Henk tevreden. Hij laat bezoekers de toren op hun eigen manier beleven: een toerist doet dat nu eenmaal anders dan de jongeman die zijn vriendin boven een aanzoek wil doen. En een ieder die meer weten wil, wordt beloond met zijn verhalen over de rijke en veelzijdige historie van toren en stad. En uit het buitenland of niet: Contact is er altijd!

Groepen kinderen van school of met een verjaarspartij horen van Henk over de toren en de klok en gaan in de kerk op zoek naar verborgen schatten. De jarige trekt aan de bel. ‘Nog mooier wordt het boven’ zegt hij, ‘want kinderen projecteren daar hun eigen wereld: naar het huis van hun oma, hun school, de watertoren en de spoorlijn.’ En zo wijst Henk hen de winkel waar ze taartjes halen en het kleinste huisje van de stad. Ook mogen ze raden waar Zwolle of Apeldoorn ligt.
De toren zal blij zijn met zo’n goede bewaarder. Want of het waait of mist, of stormt: Henk komt en vindt daar zijn rust. En hoewel de zon die ondergaat in de IJssel tot zijn favorieten behoort, vervelen de luchten hem nooit. Aan de westzijde van de toren, wijst Henk naar de hemel. Hij geeft een knipoog en besluit: ‘Als het daar begint te regenen, ga ik naar de andere kant.’

Meer weten over de Lebuinuskerk: kijk op www.lebuinuskerk.nl
Ook interesse in de hoogste functie van de stad? Mail naar koster@lebuinuskerk.nl

Dit interview is geschreven door Caroline Faltay vrijwilliger van de Vrijwilligers Centrale Deventer.
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Neem dan eens een kijkje op http://www.vrijwilligersstad.nl

Vorig artikelKaartverkoop bekerduel FC Eindhoven gestart
Volgend artikelIndian Summer streekmarkt op De Oorsprong