DEVENTER – Het Theaterschip heeft samen met Theater im Fluss uit Kleef de Young Europe Award 2018 van de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen gewonnen. De theaterschool uit Deventer kreeg de prijs voor het samenwerkingsproject “Boundless”.

Boundless is een cross-over project uit 2017. Tijdens dit project maakte een groep talentvolle Nederlandse en Duitse jongeren, in samenwerking met professionele nieuwe makers en filmcrew, een reis door Nederland en Duitsland op zoek naar mooie en ontroerende persoonlijke verhalen. Deze verhalen werden vervolgens door de jongeren en makers verwerkt in een korte voorstelling. In 2018 werd het project, in een kleine versie, nogmaals uitgevoerd in Slovenië. Ditmaal werd de groep Nederlandse en Duitse spelers aangevuld met Sloveense jongeren en werd de voorstelling gespeeld tijdens een theaterfestival in Ljubljana.

De jury van de Young Europe Award geeft in haar beoordeling aan dat “Boundless” in vele opzichten een grenzeloos project is. “Tijdens het project leerden de jongeren uit Duitsland, Slovenië en Nederland niet alleen elkaar kennen, maar ontdekten ook een open Europa, met een veelvoud aan verhalen, plaatsen en personen. Met de onderscheiding waardeert de jury vooral de voortdurende en voorbeeldstellende samenwerking tussen Theater im Fluss en Het Theaterschip, wat een bijzondere uitdaging is vanwege de politieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Aan de prijs is ook een prijzengeld van € 2.000 verbonden. Dit prijzengeld zal deels gebruikt worden voor het volgende samenwerkingsproject: Dialogue of the Deaf. Een project waarbij jongeren en senioren 24 uur aan elkaar gekoppeld worden en vragen als “Hoeveel verschil zit er tussen onze normen, waarden en opvoeding?” en ” Is er een verschil in behoeftes en dromen?” centraal staan.