Jan Jaap Kolkman opent Zwerfboekenstation Enkhuis
DEVENTER – Op 22 oktober opende het Kinderzwerfboekenstation in het Enkhuis! Alle kinderen kunnen hier een zwerfboek meenemen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. In Deventer zijn er al een aantal zwerfboekenstations, en nu dus ook in het Enkhuis.

Lezen is belangrijk

Marion de Smit, VVE toeleider, is initiatiefneemster van dit Zwerfboekenstation. “Vanuit het project Taal&meedoen werden we uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen. Vanuit mijn rol van VVE-toeleider (bij Raster, red.) tref ik elke vrijdagochtend een groep moeders in het Enkhuis. Bij hen heb ik gepolst of er belangstelling zou zijn voor zwerfboeken. Niet voor iedereen is veel lezen gebruikelijk, laat staan dat mensen vaak naar de openbare bibliotheek gaan. En soms zijn de drempels zoals leentermijnen en mogelijke boetes te hoog, waardoor ouders ervoor kiezen om maar helemaal niet naar de bieb te gaan. Helaas is onze ervaring dat er dan ook minder wordt gelezen en voorgelezen, terwijl dat zo goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Omdat wij (voor)lezen zo belangrijk vinden starten we nu dus het Zwerfboekenstation in het Enkhuis!”

Enthousiaste vrijwilliger

Zo’n zwerfboekenstation vraagt enige coördinatie. “Ondanks dat de boeken gratis zijn en ook op andere plekken ingeleverd kunnen worden is er wel een soort van systeem. Elk boek heeft een code, zodat kinderen kunnen zien waar het boek allemaal geweest is. Of waar het boek dat jij ingeleverd hebt naar toe gaat. Een van de dames uit de wijk wordt vrijwilliger en ruilt de boeken om. Elke maandagmiddag van 14.30-15.30 uur is het Kinderzwerfboekenstation in het Enkhuis open.”

Samenwerken

Marion legt uit dat ze in haar netwerk aan het praten is om te kijken naar samenwerking. “Ik zou bijvoorbeeld graag op verschillende scholen komen vertellen wat het zwerfboekenstation is. En ook bij de kinderclub in het Enkhuis kom ik graag langs. Ik ga ook alle scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de buurt benaderen.  Hoe meer kinderen uit de wijk hiervan weten, hoe beter.”

Neem me mee!

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode. Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Wist je dat sommige boeken zijn gaan zwerven in Utrecht en nu al in Leeuwarden zijn?

Toekomstdroom

“Het liefst zie ik natuurlijk dat het zwerfboekenstation vanaf dag 1 door veel kinderen wordt bezocht. Reëel zou zijn als we hier wel wat tijd voor nodig hebben. Immers, het is niet voor niets een wijk waarvan we weten dat lezen en voorlezen niet tot de dagelijkse rituelen hoort. Toch zie ik enthousiasme bij de moeders. Als we dit kunnen uitbouwen en er voorleesmiddagen aan toe kunnen voegen, lijntjes kunnen leggen zodat we ouders met laaggeletterdheid kunnen helpen en er een plek ontstaat waar kinderen op een vrije middag in alle rust komen lezen.

Vorig artikelDe week van de dialoog met 2 tafels in Diepenveen
Volgend artikelVuurshow en popcorn vampier in Winkelcentrum Boreel