Vrijdagavond sprak ik op weg naar het stadion met een Rotterdamse heer. De man liep door de Vetkampstraat en we raakten in een boeiend gesprek. Hij bezocht zijn club Sparta iedere twee weken en heel af en toe reisde hij zijn ploeg achterna. Dan kon hij kaarten regelen via een bevriende zakenman. De man oogde fit en zijn pretoogjes keken omhoog toen de lichtmasten de skyline van de straat innamen. Een glimlach gleed langs zijn strakke gelaat: “Ik heb iets met stadions als deze”, sprak hij lachend. Hij roemde de Adelaarshorst en beet kritisch van zich af over hun eigen stadion ’Het Kasteel’ dat in de wijk Spangen staat. “Het ademt geen voetbal meer, het zijn kale tribunes langs het veld en de charme is er uit getrokken”. Ik vertelde dat nieuwbouw geen goed doet met de charme, maar dat ze in Deventer aandacht hebben besteed aan details. Hij beaamde het, kijkende naar de Leo Halle tribune. Het meest verachtelijke, vond de heer, is de grasmat in Rotterdam: “Het is een zaalvoetbalclub geworden met die moderne omstandigheden”, duidend op de plastic mat die Sparta al enkele jaren kent. Het voetbal gaat daarmee zienderogen achteruit, de consequentie van geld binnen de mooie sport. “Vroeger voetbalden we ook gewoon in de winter, de velden werden minder, maar dat heeft ons wel naar de internationale top gebracht”. Eenmaal op het supportersplein konden we elkaar niet meer verstaan en namen we beleefd afscheid.
Na het duel liepen we elkaar weer tegen het lijf, de man oogde wat vermoeid, maar zijn gezicht klaarde op toen hij mij herkende. Hij vertelde dat hij een leuke avond had gehad, genoten van de sfeer en de wedstrijd. Hij vond Kowet wat dwingender en verzorgder voetbal spelen, maar Sparta wat meer individuele kwaliteit hebben. Een gelijkspel achtte de heer fair, ondanks zijn rood-witte voetbalhart. Wel vond hij de overtreding op Džepar buitengewoon heftig. Hij had het vlak voor zijn zitplek gezien en schaamde zich voor het tafereel. Ik liep nog wat met de man op die steeds fanatieker werd en onder meer de VAR kreeg het er flink van langs. “De charme wordt uit het voetbal getrokken, geld en macht krijgen de overhand”. Hij oordeelde dat de VAR de oorzaak is van het dalen van het scheidrechterniveau en dat door het kunstgras voetballers het maken van een goede sliding zijn verleerd. De man trok zijn jas stevig op en beende richting het station terwijl het stadionlicht zijn glimmende schedel uitlichtte. Ik keek de fiere heer vol bewondering na, die charme is gelukkig nog niet uit het voetbal gehaald…

Vorig artikelInloopavond 22 oktober: stel je vraag aan John, Paul en Jeroen
Volgend artikelSwingnight Boode Bathmen op 20 oktober