Afgelopen zondag was een moeilijk duel voor Kowet tegen een Roda JC wat niet wilde maar voornamelijk  niet kon. Ongewoon veel fouten aan Eagles zijde, trainer Stegeman stond meer naast zijn stoel dan ooit tevoren. Ik had vooral oog voor de rossige Richard van der Venne. Erg belangrijk op het Deventer middenveld, onvoorstelbaar dat hij nog maar zo kort betaald voetballer is. Na drie jaar van semi-prof zijn geweest in Oss, is Richard nu full-prof in Deventer. De 26-jarige Ossenaar is een ras-voetballer, dat zie je in alles. Hij loert constant, als een jachtluipaard dat tactisch zijn prooi te slim af is. Hij en Bakx weten steeds clever keekies uit te delen, meestal zonder een kaart te pakken, en daarmee de wedstrijd te temporiseren op de momenten dat het nodig is. Goocheme Richard is altijd in beweging, altijd op zoek naar de ruimte, snel anticiperend op wat er komen gaat. Met zijn paarde-longen, dé motor op het middenveld en met zijn diepgang al vijfmaal doeltreffend zover. Richard en Istvan Bakx voelen elkaar ook perfect aan, hoeven alleen maar naar elkaar te kijken en het loopt goed. Ook als een wedstrijd minder is, zoals afgelopen zondag, dan pakt men, om en om, het gevaar er weer uit. Je ziet Richard altijd gefocust op het spel, geen avonturier, puur plichtsgetrouw. Dat geconcentreerde volgen kost veel energie, maar Richard heeft daar een overdosis van. Ook sociaal overigens, want hij zoekt de tegenstander ook op als het even niet zo scherp ging, of als het nodig was. Een handtikkie en de vrede is terug, want ruzie zoekt Richard niet. Daar heeft hij Istvan voor, die schroomt niet om verbaal gas te geven. Sluipmoordenaar Van der Venne kende wel een teleurstelling vlak voor de 2-0 tegen Roda JC. Pieter Langedijk werd weggestuurd en ging voor eigen succes, terwijl Richard zich perfect had gepositioneerd op de 16 meter. Dat deed hem wel wat en dus baalde de rossige linkspoot er duidelijk flink van. Na afloop viel Richard ter aarde, gesloopt. Toch maar weer op de been en publiek en tegenstander bedanken om nadien nog even met mij te babbelen. Het lichaam sputterde tegen, Richard was afgemat. Ik kan zo genieten van die stille, die karaktervolle en plichtsgetrouwe, motor…

Vorig artikelMinecraft wedstrijd in de Bibliotheek
Volgend artikelPaul van Gurp Fastservice voorbereid op noodsituaties met AED apparaat