Het is dat je af en toe een beukennoot of eikel op je fietskop krijgt, anders is het woord herfst dit jaar wat overdreven. De afgelopen weken puilden de terrassen op de Brink weer uit met van alles en nog wat. Verder herinneren de onvermijdelijke herfstbokbieren en natuurlijk de herfstvakantie ons wel aan het juiste jaargetijde. En waar over een paar maand geldt ‘wat doen we met oma met de kerst’ is het nu ‘wat doen we met de schoolgaande kinderen in de herfstvakantie’. Eén keer raden. Laten logeren bij opa en oma. Die kunnen hun kleinkinderen dan meenemen naar plekken waar ze ook leuke kroegjes en terrasjes hebben. Want van die generatie zijn ze. Je ziet ze ook volop door Deventer dwalen. Meer dan anders in dit jubeljaar 1250. We moeten nog op gaan letten. Geen Amsterdamse toestanden! Vooral blijven doseren. De afgelopen week was er zelfs een Toerisme Top in Deventer. Met een echte staatsecretaris en een heleboel beleidsmakers. Je herkende ze in de stad aan hun oranje keycord die ze altijd vergeten af te doen. Het ging er vooral over hoe toeristen te bewegen om niet altijd maar naar Amsterdam te gaan. Dat probleem hadden ze overigens zelf eerst veroorzaakt. Eerste oplossing: de letters I Amsterdam weghalen op het Museumplein. Tsja, dat kan beter. Maar het is vooral een les voor al die andere city-marketeers en stadsbestuurders. Ook voor de Koekstad. Want ook vorige week was te merken dat het wow-effect van Deventer groot is. Er waren snelle jongens bij op de top die Deventer op de blinde kaart niet eens aan konden wijzen. Maar eenmaal aanwezig, leken ze niet weg te branden. Dus Deventer: let op uw saeck! Een geen rolkoffer of bierfietsverordening lijkt me een eerste begin. Verder als bewoners niet allemaal beleefd Engels of Duits gaan praten tegen de toeristen. Gewoon Dèmpters of nog beter Nedersaksisch. Ook dat hoort nu bij ons erfgoed en daar kwamen ze toch voor? Johan Huizinga schreef er al over in 1919. De manieren die ten slechte veranderden in de 14e en 15e eeuw. Ook Deventer moet waken voor een Herfsttij der Middeleeuwen.

Vorig artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelFoto expositie in de Deventer Schouwburg