DEVENTER – Als architect is Martin Kleine Schaars bij veel projecten in Deventer betrokken. Vaak gaat het om dan om monumenten. Met de gemeentelijke monumentenzorg heeft hij dan ook veelvuldig en meestal prettig contact, met wederzijds begrip voor elkaars standpunt. Logisch, want ook Martin  hecht aan het behoud van onze monumentale binnenstad.

Regelmatig is er strijd. Over een dakraam dat niet eens te zien is vanaf de straat. Een loggia. Een oude deur die behouden moet blijven. Over dubbel glas, dat in een monument niet mag worden gebruikt. De kleur van kozijnen en ramen, en nog veel meer. Alles om het historische karakter van de stad zoveel mogelijk te behouden. Behoud en restauratie van ongebruikte schoorstenen. Raamprofielen die behouden moeten blijven waardoor, er geen dubbel glas in kan. We komen er altijd uit, ook al is Martin het niet altijd met alles eens.

Ook voor huiseigenaren is het soms slikken. Lang niet alles wat zij willen is mogelijk. Martin heeft het altijd goed uit kunnen leggen. Dat we moeten blijven nadenken over hoe we omgaan met de huizen in de binnenstad, dat het belangrijk is dat we ons aan regels houden die het unieke van het Deventer stadsgezicht beschermen.

Maar als de gemeente zelf een middeleeuwse stadstoren degradeert tot een decorstuk waar vierkante gaten in mogen worden gezaagd voor een noodtrappenhuis houdt mijn verhaal op. Het klopt gewoon niet en ik kan het met al mijn ervaring ook niet meer uitleggen.

Vorig artikelFlitsmeister-gebruikers worden bij Deventer ook gewaarschuwd voor brandweerwagens
Volgend artikelRouwcafé Humanitas Deventer nu ook in de ochtend