DEVENTER – Het standbeeld van Go Ahead-icoon Leo Halle voor de Adelaarshorst gaat er komen. Daarvan is initiatiefnemer Jan Henk van der Kolk overtuigd. De werkgroep ‘Een beeld voor Leo’, onderdeel van de supportersvereniging van de Deventer voetbalclub, heeft inmiddels 20.000 euro bij elkaar verzameld.

In totaal is er 30.000 euro nodig voor het beeld, maar Van der Kolk voorziet geen problemen meer. “Dankzij enkele nieuwe donateurs is het hard gegaan de laatste tijd. En we hebben nog een aantal zaken in de pijplijn.”

De inzamelactie startte aan het begin van het seizoen 2017/2018. Na een voortvarend begin liep de actie toch wat stroever dan gehoopt.

Van der Kolk: “Voetballend gezien was afgelopen seizoen voor ons natuurlijk een drama. We zagen dat mensen daardoor minder snel de portemonnee trokken voor onze actie. ‘Zorg eerst maar voor een fatsoenlijk elftal’, dachten ze. Nu het weer goed gaat op het veld, loopt onze actie ook beter.”

Vergunningen
De werkgroep start binnenkort met het vergunningentraject. Ondertussen gaan verschillende commissies zich nog buigen over het plan. Zo moeten de commissie ‘kunst in de openbare ruimte’ van de gemeente Deventer en de welstandscommissie hun goedkeuring geven.

Leo Halle is de eerste die een standbeeld krijgt bij het stadion van Go Ahead Eagles. De club volgt daarmee het voorbeeld van veel Engelse clubs. “De Adelaarshorst is ook een Engels stadion”, legt Van der Kolk uit. “In Engeland zie je het veel meer dat clubiconen een standbeeld hebben voor het stadion.”

Symbool voor wederopbouw
Van der Kolk: “Leo Halle is misschien wel de belangrijkste voetballer die Go Ahead ooit heeft gehad. Maar hij is veel meer dan dat. Hij is opgegroeid in het wijkje tegenover de Adelaarshorst. Voor veel Deventenaren staat hij symbool voor de wederopbouw van Deventer na de Tweede Wereldoorlog.”

Als alles volgens plan verloopt, hoopt Van der Kolk dat het standbeeld onthuld kan worden aan het begin van het voetbalseizoen 2019/2020.

Vorig artikelGA Eagles verslaat Cambuur na twee goals in slotfase
Volgend artikelKPN Marathon Cup livestream