zondag, 19 mei 2024

Zandweerd wordt aardgasloos zonder subsidie van het Rijk

DEVENTER – De gemeente Deventer krijgt geen bijdrage van het Rijk om in de wijk Zandweerd 500 bestaande woningen aardgasvrij te maken en te voorzien van duurzame energie. De betrokken Deventer partners gaan ook zonder bijdrage door met hun plannen.

Uiterlijk 1 juli 2018 konden gemeenten voorstellen indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, om op korte termijn 500 bestaande woningen aardgasvrij te maken. Het ministerie heeft uit 74 voorstellen 27 plannen voor een proeftuin geselecteerd.

Ambitie

Carlo Verhaar, wethouder milieu: “Heel jammer, maar Rijksbijdrage of niet, wij gaan als partners gewoon door met de samenwerking om  van aardgas over te schakelen op duurzame energie. We hebben afspraken gemaakt over de ambitie om de 12.000 sociale huurwoningen in heel Deventer fossielvrij te maken. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst en betaalbare woonlasten voor bewoners.”

Bewoners

De gemeente, Woonbedrijf ieder1, Rentree, De Marken, Eigen Bouw, Enexis Groep en de provincie Overijssel werken samen om wijk voor wijk de sociale huurwoningen van aardgas af te krijgen. Voor de energievoorziening wordt in Zandweerd onderzocht of de rioolwaterzuivering van Waterschap Drents Overijsselse Delta warmte kan gaan leveren aan de woningen in de wijk.

Aardgasvrij maken van woningen kan alleen in nauwe samenwerking met de bewoners. Er komt veel aandacht om bewoners te informeren en wensen en ideeën op te halen. In Zandweerd gebeurt dit onder andere via WijDeventer.

Ambitie rijk

Voor het eind van de kabinetsperiode moeten 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij (of klaar voor het afkoppelen van het aardgas) worden gemaakt. Het Rijk heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten die in 2018 al kunnen starten met een proeftuin.

Vorig artikelStart Zwangerschapsyoga bij Yoga Deventer op 2 oktober
Volgend artikelZuivelhoeve opent 02 oktober winkel op Winkelcentrum Keizerslanden
error: Content is beschermd!!!