U kent ze wel, die vacatures voor topfuncties. Met van die ronkende teksten die op bestelling door tekstschrijvers worden afgeleverd. Je hoeft alleen maar even de functie te noemen en zij maken er iets moois van. Ze zijn best leuk om te lezen. Vooral omdat je zelf weet dat je er nooit op zult solliciteren. En je je vooral afvraagt wie dat dan wel doen. Want nooit staat er in een dergelijke advertentie voor een CEO van een groot bedrijf dat je alleen maar aardig hoeft te zijn voor je werknemers. Of af en toe is een praatje maakt bij de koffieautomaat. Nee, de teksten gaan over serieuze zaken en vooral veel uitdagingen. Het geheel doorspekt met de onvermijdelijke Engelse woorden die zo gewoon zijn in ondernemersland. Laat maar waaien, denk je dan. Maar nu doet zich voor u en mij een kans voor om toch een keer te solliciteren bij een grote club. Ze hebben meer dan 100.000 medewerkers. En het bedrijf heet nog Deventer ook! De vacature met profielschets ligt er voor onze nieuwe burgervader. En ja, een beetje teleurstellend, de schets kent vele ronkende teksten. Alle clichés en open deuren komen weer langs in de teksten. Het bekende schaap met vijf poten wordt gezocht. De dynamiek spat er van af en de ene na de andere uitdaging komt voorbij. Geen woord over op de foto moeten met gouden echtparen. Of uit je bed komen bij een nachtelijk brandje in de binnenstad. Of op bezoek gaan bij een kansloos minderjarig asielzoekertje. Of al die ellelange raadsvergaderingen uitzitten en net doen alsof alles je interesseert. Om nog maar te zwijgen over het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen. Want ja, je bent door de Kroon benoemd. En net nu de Eerste Kamer een poging doet het gekozen burgemeesterschap dichterbij te brengen, is er in Deventer nog één keer een kans voor u op een burgermeesterschap. Langs de Koninklijke Weg. Zou onze tussenpaus Ron König ook gaan solliciteren? Eerst maar eens even afwachten hoe hij het er van afbrengt bij die andere belangrijke taak die ook niet in de profielschets staat. Het binnenhalen van Sint Nicolaas aan de Welle.

Vorig artikelWeerbericht donderdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelEen eerbetoon aan de pioniers, nog niet eerder verteld