Net als de pepernoten in de supermarkt waren sommigen er dit jaar in september al vroeg bij. De droge zomer had voor een onverwachte vroege aanvoer gezorgd. Maar nu in november zijn ze helemaal niet meer te stuiten. De bladblazers! De met een bladblazer blad blazende bladblazers. Medio oktober als er een eerste harde wind is, zie je ze al achter het woonkamerraam naar buiten kijken. Naar de bomen die langzaam in hun herfsttooi komen als voorbode van het onvermijdelijke. Het vallen der bladeren. En als die eenmaal op de grond liggen dan gaan we die natuurlijk massaal opruimen. Je woont niet voor niets in het meest aangeharkte land ter wereld. Je hebt een status op te houden. Er zijn zelfs wedstrijden in. Wie heeft de meeste. En ook het Deventer Groenbedrijf kan niet wachten met het ophalen. Dat doen ze ook niet, want ze zijn al langs geweest als de helft van de bomen nog rustig aan het wachten is met het bladeren afstoten tot de laatste herfststorm. Voor de particuliere bladblazers kan de herfst niet lang genoeg duren. Dat wil zeggen qua bladblazen. En daar is de bladblazers-industrie natuurlijk gretig op ingesprongen. Er is een bladblaasbehoefte gekweekt. Waar vroeger de hark en bezem voldoende waren om het stoepje en tuintje aan te pakken, rukt nu een heel bladblaasleger uit. Met bijpassend geluid. Voor honderden euro’s zijn er blaasinstrumenten gekocht. En ja, als je die eenmaal in huis hebt, wacht je niet tot het laatste blaadje ergens in december is gevallen. Dan zorg je dat je omgeving bladproof is gedurende de hele herfst. De eerste keer meestal als oefening en kijken hoe de buren reageren. Even snel de oprit schoonblazen en weer naar binnen. Wanneer er eenmaal genoeg ligt, kan het serieuze werk beginnen. Dit is ook het moment dat de verhouding met de buurman definitief verziekt kan worden. Wanneer beiden namelijk tegelijk macho staan de blazen, krijg je de bladeren vanzelf weer terug. Op dat moment wordt de bladblazer, mens en machine, een wapen. Met twee onverbiddelijke partijen tegenover elkaar. Die geen millimeter bladruimte willen geven. Dan is er 100 jaar na dato toch weer een bladerige loopgravenoorlog.

Vorig artikelKerstmarkt Okkenbroek op 14 december
Volgend artikelFile op de A1 na aanrijding met vrachtwagen