Niets zo fijn als een schone stad. Het zou in de top drie van de profielschets van de nieuwe Deventer burgemeester moeten staan. We doen ons best, maar als je er oogt voor hebt, zie je het overal. Dat geniepig, alsmaar ronddwarrelend zwerfafval. Verpakkingen van onze overconsumptiemaatschappij en vooral plastic. Dat gaan we aanpakken door het te verbieden. Hoe simpel kan het zijn. Of door de zuinige Hollander er voor te laten betalen. De dramatische daling van het gebruik van plastic draagtasjes is daarvan een mooi voorbeeld. En de rotzooi blijven we natuurlijk opruimen. Onze nieuwe Michiel de Ruyter heet Boyan Slat. Hij pakt niet alleen de vijand van de Nederlanden aan maar van de hele wereld: de plastic soep in de wereldzeeën. Nu zichtbaar wordt wat hij doet, stijgt het enthousiasme en de onmisbare geldstroom. Aan de ingang gaat Europa een poging doen om de ingrediënten van de plastic soep te verminderen. Wegwerpbestek, wattenstaafjes, plastic roerijzertjes en rietjes. Dat laatste gaat natuurlijk nog wel zorgen voor wat kinderleed. Want niets zo leuk dan als kind met een rietje bellen blazen in een half gevuld flesje Chocomel van Nutricia. Maar ja, al die flesjes zijn ook allemaal van plastic geworden. En waar worden die flesjes het meest mee gevuld? Bronwater. In een ander verband adverteerden de grote drinkwaterbedrijven er vorige week nog paginagroot over. De BTW op drinkwater gaat omhoog en op bronwater omlaag. Kijk in het straatbeeld hoeveel mensen er populair lopen te lurken aan een hip plastic flesje bronwater en je ziet de oplossing. Alle stemmers ontvangen bij de aankomende Europese verkiezingen gratis een duurzame Dopper die je elke dag kunt vullen met drinkwater uit de kraan. Het bespaart je elke dag 1000% aan kosten. En voor de profielschets van de burgemeester: meer watertappunten in de stad.  Zien we hier ook een citymarketing  PR-ding aankomen? Dat straks aan het begin van Deventer staat: ‘Plastic fles vrije gemeente’? En ja, het CBS rapporteerde er recent over: de verduurzamende mens denkt vooral via zijn portemonnee. Dus hup, lekker veel statiegeld op al die plastic verpakkingen. En natuurlijk per direct een verbod op woorden als wegwerpaansteker.

Vorig artikelGo Ahead kansloos tegen AJAX
Volgend artikelBeschikbaarheid Rabobank geldautomaten Schalkhaar