DEVENTER – Voor de vijfde keer wordt zondag 4 november in de Deventer Schouwburg een bruisend evenement georganiseerd dat de internationale activiteiten van Deventer stichtingen, organisaties en inwoners wil laten zien. Een internationaal feest met veel publiek, dans, theater, kunst, cultuur, muziek en leuke activiteiten. Met als thema de Sustainable Development Goals (SDG’s).

 Deventer Wereldstad richt zich op een breed publiek: volwassenen (met hun kinderen), jongeren (- buitenlandse- studenten), de organisaties die zich presenteren en hun achterban, het bedrijfsleven en hun (internationale) medewerkers.

Het programma voor 2018 is dan ook een aaneenschakeling van interessante, leuke, boeiende, muzikale, smaakvolle én smakelijke ingrediënten.

Culturele en onderwijsinstellingen uit Deventer leveren op eigen wijze een kleurrijke bijdrage. De aanwezige stichtingen presenteren hun werkzaamheden, kinderen en volwassenen kunnen zich uitleven in verschillende workshops, en op verschillende plekken in de schouwburg kunt u genieten van dans, muziek en theater. Daarnaast kunt u genieten van de internationale hapjes die speciaal voor u zijn gemaakt!

Wereldmarkt

Deventer mag zich verheugen in een groot aantal stichtingen die actief zijn in het buitenland. Voorzitter Monica Sluiseman: ‘Zij vormen het hart van het evenement. Het is echt heel bijzonder om te zien hoeveel Deventer stichtingen zich inzetten om de wereld een beetje mooier, beter, schoner en gezonder te maken. Honderden vrijwilligers zijn – vaak vele uren per week – actief om acties te organiseren en fondsen te werven voor het goede doel. Voor beter onderwijs, zorg voor kinderen met een beperking, werk voor vrouwen en meisjes zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, eerlijke handel, zodat gezinnen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en nog veel meer. De vrijwilligers van die stichtingen doen hun werk meestal op de achtergrond en het is niet altijd makkelijk om publiciteit te genereren voor dat doel waar je zo nauw bij betrokken bent. Op 4 november bieden we met Deventer Wereldstad een mooi platform!’

Op de Wereldmarkt krijgen de stichtingen de gelegenheid hun mooie werkzaamheden in den vreemde te presenteren en dat doen ze met verve: met foto’s, filmpjes, verhalen, folders enz. Monica: ‘Ze hopen natuurlijk op veel bezoekers, zodat ze hun activiteiten bekendheid kunnen geven aan heel veel Deventenaren. En wie weet leidt dat tot nieuwe donateurs of vrijwilligers. Want die kunnen ze allemaal goed gebruiken!’

(Internationale) dans, muziek, theater en workshops

De hele Deventer Schouwburg bruist deze middag. Op alle podia en in alle hoeken en gaten van de verdiepingen zijn activiteiten. Op de tweede etage combineren studenten van Saxion een interactief programma met een prachtige fototentoonstelling. Wereldburger Hanneke Evink verleidt u om van de verschillende onderdelen te komen genieten, en de keuze is groot. Van dans tot theater, van een indringend verhaal van mensenrechtenjournaliste Claudia Duque tot een Photobooth, van – door leerlingen van De Marke gemaakte – internationale hapjes tot de leerlingen van het Zone.college die net terug zijn van een reis naar Oeganda. Veel activiteiten zijn interactief en vaak ook heel leuk voor kinderen. ‘Ja, we hebben er weer een mooi programma van gemaakt’, constateert Monica tevreden. ‘De mix van heel verschillende onderdelen maakt het zo mooi en iedereen besteedt op zijn of haar manier aandacht aan de Global Goals.’

Global Goals for Sustainable Development

Deze 17 goals richten zich op een betere, duurzame wereld, zonder armoede en honger, en met goed onderwijs en goede gezondheidszorg voor iedereen. Veraf, maar vooral ook dichtbij. Immers: ook dichtbij huis moeten we samen zorgen voor duurzame energie, veilige, duurzame steden, gender-gelijkheid en gezondheid voor iedereen? De goals gelden van 2015 tot 2030. Alle NGO’s die 4 november aanwezig zijn werken aan één of meer van de Global Goals, zoals ze ook wel genoemd worden. Ook de voorstellingen richten zich op deze doelen.

Welkom

Monica: ‘Iedereen is welkom op zondagmiddag 4 november: jong en oud, geboren Deventenaar of juist niet, want ook het publiek is een mooie mix van de inwoners van Deventer. Wij beloven je een inspirerende, maar ook leuke en gezellige middag met bijzondere activiteiten en voorstellingen.’

Deventer Wereldstad vindt plaats in de Deventer Schouwburg van 13.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis! Een uitgebreid programma is te vinden op www.deventerwereldstad.nl.

Vorig artikelBladverzamelwedstrijd 2018 van start gegaan
Volgend artikelEindsprint klantenactie Schalkhaar (stempel kaart)