DEVENTER – Uit onderzoek van TNO blijkt dat er geen verhoogde veiligheidsrisico’s waren bij de cv-ketels van Nefit uit Deventer. De gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide die vrij kon komen blijkt verwaarloosbaar. Ketels geproduceerd tussen 2006 en 2009 zouden ook brandgevaarlijk geweest zijn.

Het Deventer ketelbedrijf ligt sinds 2017 onder vuur, omdat sommige cv-ketels van de fabrikant voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In bepaalde typen van de TopLine HR-ketel konden vlammen ontstaan doordat de brander kon smelten.

Hierdoor kon er vervolgens brand ontstaan en ook was het mogelijk dat er koolmonoxide vrij zou kunnen komen. In 2018 bleek dat ook de warmtewisselaars brandgevaarlijk waren.

Er zijn in totaal in Nederland 128.000 ketels van dit type verkocht; bij zeventien ervan zijn smelt- en brandproblemen gemeld.

Probleem was al lang bekend

Het probleem met de brander was in 2009 al vastgesteld. Sindsdien is de installatiebranche gevraagd om bij het reguliere onderhoud de branders te vervangen, maar dit is bij 30.000 ketels dit jaar nog niet gebeurd. Om die reden is ook het voorstel de Nefit gedaan om de registratie van ketels verplicht te stellen om deze terugroepacties succesvoller te maken.

“We zijn blij dat het onderzoek van TNO duidelijkheid biedt”, zegt Jan Rijnen, commercieel directeur van Nefit. “Als de brander is vervangen, hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun ketel. We hopen dat hiermee de ontstane onrust wordt weggenomen.” (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelVrijwilligersavond 2018 in Deventer Schouwburg
Volgend artikelInwoners Deventer winnen samen 100.000 euro bij Postcode Loterij