vrijdag, 24 mei 2024

Joodse gemeenschap voelt zich niet welkom in Deventer

DEVENTER – Beth Shoshanna herkent zich volledig in gebrek aan gastvrijheid voor de Joodse gemeenschap in Nederland. “In Deventer voelen wij ons zeker niet thuis, we hebben geen enkele steun gekregen vanuit de gemeente”, laat de Joodse gemeenschap weten aan Mart ten Have van Drtv. EenVandaag publiceerde deze week dat de helft van de Joden in Nederland niet openlijk Joods durft te zijn.

“Het is hier niet zo erg als in het westen, zegt de nu in Raalte gevestigde gemeenschap, “maar doordat we de synagoge hebben moeten verlaten, voelen we ons zeker niet meer thuis in Deventer. We hebben acht jaar lang gestreden, maar geen enkele steun van de gemeente gekregen en met als uitkomst dit dramatische eind. Terwijl de Joodse gemeenschap erg belangrijk geweest is in de geschiedenis van de stad.”

Henrike Nijman maakte zich destijds hard voor het behoud van de synagoge en baalt van het vertrek: “de Joodse gemeenschap was vooral met voorlichting en het anti-discriminatie programma erg belangrijk voor Deventer, dat is een enorm gemis voor de stad.”

Wat er in de toekomst moet gebeuren om de Joodse gemeenschap zich thuis te laten voelen in Deventer weet Nijman nog niet: “We willen de groepen in ieder geval niet apart benaderen, iedereen moet zich veilig voelen in Deventer, niet alleen de Joodse.”

Vorig artikelHerdenking 75ste sterfdag Etty Hillesum
Volgend artikelMan aangehouden voor brandstichting Proosdijpassage
error: Content is beschermd!!!