DEVENTER – Marco Kroon heeft inmiddels twee bestsellers op zijn naam staan: Leiderschap onder vuur (2012) en Danger Close (2013). Op 23 november 2018 verschijnt zijn derde boek: Kroongetuige. Hierin vertelt hij openhartig zijn verhaal over de gebeurtenissen die in Afghanistan hebben afgespeeld. Op dinsdag 18 december komt Majoor Marco Kroon naar het Veteranencafé de Heeren in Deventer om een signeersessie te houden.

Marco Kroon

Majoor Marco Kroon (Den Bosch, 15 juli 1970) is sinds februari 2017 werkzaam als stafofficier relatiebeheer veteranen, bedrijfsleven & ceremoniële representatie Krijgsmacht bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Hij is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koningin Beatrix sloeg Kroon op 29 mei 2009 tot Ridder en reikte hem de versierselen uit.

In 1989 begon Marco Kroon zijn militaire loopbaan bij het Korps Mariniers. Hij werd o.a. uitgezonden naar Irak en Cambodja.

In 1994 stapte hij over naar de landmacht. Na zijn opleiding begon hij in 1995 als groepscommandant bij het 17de Pantserinfanteriebataljon te Oirschot. Met deze eenheid vertrok hij in 1996 voor zes maanden naar Bosnië.

In 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen te Roosendaal. Gedurende de opleiding tot commando werd hij benoemd tot Best-Man van zijn opleiding.

In 2000 vertrok hij weer naar Bosnië. Na deze missie vertrok hij naar de KMA te Breda om officier te worden. Na de opleiding keerde hij terug als pelotonscommandant bij het 17de Pantserinfanteriebataljon. In 2003 werd hij met deze eenheid uitgezonden naar Bosnië. Deze keer als pelotonscommandant in de Stabilization Force (SFOR) missie.

In 2004 keerde hij terug bij het Korps Commandotroepen te Roosendaal en vervulde diverse leidinggevende functies. Hij nam in 2004 deel aan de Stabilisation Force Iraq en werd driemaal uitgezonden naar Afghanistan (2005, 2006 en 2007).

Van juli 2012 tot november 2013 was hij compagniecommandant bij het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Oirschot.
Van november 2013 tot november 2014 was hij wederom werkzaam bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal.

Van begin 2014 tot medio augustus 2014 werd hij uitgezonden naar Mali in het kader van de VN missie Minusma. Op 3 november werd hij gepromoveerd tot majoor.

Vanaf november 2014 tot december 2016 was hij werkzaam als trainer bij het Land Training Centre van de Koninklijke Landmacht in Amersfoort.

Veteranencafé Deventer

Op 22 mei 2018 is Veteranencafé ‘de Heeren’ geopend door Majoor Marco Kroon en voormalig burgemeester Andries Heidema.
‘Veteranen Deventer’ organiseert op elke 3e dinsdag van de maand lezingen, presentaties of evenementen voor de doelgroep in het Veteranencafé. Veteranen Deventer heeft Marco Kroon voor een tweede maal uitgenodigd om op dinsdag 18 december naar Deventer te komen om zijn nieuwe boek ‘Kroongetuige’ live te signeren en te promoten.

Veteranen Deventer bestaat uit een bestuur van 6 personen (veteranen en thuisfront) die het mogelijk maakt de veteranen (en hun thuisfront) een thuis aan te bieden in het Veteranencafé.
Op 15 januari 2019, is Veteranen Deventer officieel een stichting en kunnen zij nog meer betekenen voor de veteranen in de gemeente Deventer.

Kroongetuige

Tien jaar gezwegen, in dienst van Nederland. De schokkende onthulling van een lang bewaard geheim.

Kroongetuige is het waargebeurde en schokkende verslag van een militair die in dienst van zijn land vrijwel alles gaf, maar thuis, in Nederland, niets vond dan beschuldigingen en onbegrip. Dit is zijn verhaal: ongekuist, open, eerlijk en genadeloos.

De opbrengsten van het boek gaan voor een groot deel naar de stichting H.E.A.R.T. (i.o.). Deze stichting ondersteunt kinderen en andere nabestaanden van gesneuvelde of zwaargewond
geraakte Nederlandse militairen, agenten, brandweermannen en hulpverleners.

Het boek is reeds te bestellen op www.marcokroon.nl en zal vanaf 24 november worden verzonden. Dit boek is vanaf dan ook in de winkel verkrijgbaar.
Op 18 december (aanvang 19.30 uur) kunt u ook in het Veteranencafé een boek kopen en laten signeren. Tevens is Majoor Marco Kroon bereid uw vragen te beantwoorden.

www.veteranendeventer.nl

Vorig artikelProosdij passage weer open voor publiek
Volgend artikelLettele in startblokken voor Oostermaetloop