DEVENTER – Aanstaande zondag staat de topper tussen FC Twente en Go Ahead Eagles op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. De wedstrijd leeft in zowel Enschede als Deventer enorm, want naast het uitverkochte uitvak zal de Grolsch Veste ook bomvol zitten. Een mooie reden om met aanvoerder en Eagles-verdediger Jeroen Veldmate vooruit te blikken op de kraker tussen de twee Overijsselse clubs.

Afgelopen zomer maakte Jeroen Veldmate de overstap van FC Emmen naar Go Ahead Eagles. Waar FC Emmen voor het eerst naar de Eredivisie promoveerde kende de Eagles als degradant een teleurstellend seizoen met een 17e plek. Het laten schieten van de Eredivisie ziet Veldmate niet als een stap terug. ”Ik kan wel begrijpen dat mensen dat destijds niet begrepen en misschien nu nog wel steeds niet, maar ik had zo mijn redenen om hierheen te komen. Een belangrijke reden is dat ik vind en merk dat deze club leeft. Dat zie je onder andere aan de volle tribunes, zowel uit als thuis bij onze eigen fans en dat is lekker voetballen.” Op de eerste maanden in Deventer kijkt Veldmate dan ook met een goed gevoel op terug. ”Het bevalt mij ontzettend goed. Een echte volksclub die leeft en mooie ambities heeft. Daar wil ik graag deel van uitmaken en voorlopig voel ik mij erg op mijn plek. Ook de samenwerking met de supporters is top. Vanaf dag 1 voel ik goede energie en vertrouwen om deze club weer omhoog te krijgen. Uiteraard versterken de goede resultaten dat gevoel.”

Aanstaande zondag krijgen Veldmate en zijn teamgenoten de steun van 1000 supporters uit Deventer. Alle kaarten waren binnen een uur uitverkocht. Aantallen die dit seizoen niet veel gaan voorkomen in de Keuken Kampioen Divisie naar alle waarschijnlijkheid. ”Dat doet ons ontzettend goed. Het is hartstikke mooi om op die manier gesteund te worden. De baas op het veld, maar ook in het stadion!” Go Ahead Eagles draait niet alleen op de ranglijst een goed seizoen, ook op de ranglijst met uitsupportersaantallen staan de Eagles stevig op plek 2, achter de tegenstander van aankomende zondag. Tegen MVV en Almere City klommen supporters massaal in de hekken om de overwinning te vieren met de spelers, iets wat Veldmate goed doet. ”Beide wedstrijden werden met winst afgesloten, dus dan is het super om dat samen met een vol uitvak te vieren. Die supporters zijn je toch weer helemaal achterna gereisd om je te steunen, dan is dat geweldig om met 3 punten weer naar huis te gaan.” Op dit moment is FC Twente-uit de wedstrijd van het jaar voor de supporters van Go Ahead Eagles, door de stand en de afstand tussen beide clubs op de kaart. ”Of de wedstrijd leeft in Deventer? Ja, dat merk je wel. Mensen om je heen hebben het er toch wat vaker over vergeleken met andere wedstrijden. 1000 meereizende uitsupporters zegt wel genoeg natuurlijk!”

Veldmate werd begin juni binnengehaald als de nieuwe leider in het hart van de defensie. Na de voorbereiding koos John Stegeman de 30-jarige Veldmate als aanvoerder voor het nieuwe team van de Eagles. Nu de resultaten goed zijn, de club steeds meer leeft en de sfeer rondom de club perfect is straalt Veldmate ook van oor tot oor. ”Daar ben ik vooral trots op. Voor het seizoen probeerde ik me in te beelden hoe het zou gaan, we zijn nu een paar maanden verder en mijn verwachtingen zijn overtroffen. Ik hoop dat we op deze manier verder kunnen gaan en groeien met de hele club.” Een beladen wedstrijd spelen in Enschede is niets nieuws voor de mandekker, want net als trainer Stegeman maakte Veldmate de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo al mee. Het zorgt echter niet voor extra motivatie bij de 30-jarige verdediger. ”Ik kan eigenlijk niet echt zeggen dat het zo bij mij werkt. Dat is alweer een tijd geleden en inmiddels speel ik voor deze club. Je moet altijd en overal de instelling hebben om alles te geven.”

Na een teleurstellend seizoen 2017-2018 is Go Ahead Eagles de afgelopen maanden bezig geweest met een flinke omslag. Op technisch en bestuurlijk vlak werd er opgetreden en er werd een team neergezet wat vecht voor elke meter, iets wat de basis is bij een club als Go Ahead. ”Of dat meespeelt in het tot nu toe goede seizoen? Dat denk ik wel. We hebben jongens die goed bij deze club passen. Jongens die betrokken zijn, die er met elkaar wat van willen maken en de juiste mentaliteit laten zien. Dat is wel de basis bij een team, het goede voetbal komt daarna. Daar is ook wel goed naar gezocht volgens mij.” Ook al speelt hij nog maar kort in het rood-geel, Veldmate voelt zich al helemaal thuis in de Koekstad. Mocht hij een keer geschorst of geblesseerd zijn ziet Veldmate het wel zitten om een keer een wedstrijd vanuit het uitvak te bekijken met de supporters. ”Ik zie mezelf dat wel een keer doen, ja. Ook wel een keer goed om van dichtbij te zien hoe zo’n wedstrijd leeft bij de supporters. Als je op het veld staat, dan heb je toch een andere focus en krijg je een heleboel dingen niet mee. Het mooiste is als zoiets spontaan ontstaat en gebeurd.”

Aanstaande zondag is het dan eindelijk zover, de derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles. Veldmate hoopt op een mooie voetbalmiddag en hoopt dat de sfeer van 19 oktober, toen Go Ahead Eagles op bezoek ging bij Almere City, geëvenaard kan worden. ”Dat vind ik tot nu toe de mooiste uitwedstrijd. Die wedstrijd was op dat moment een topper. Ik vond ons de baas op het veld en in het stadion, dat is altijd een lekker gevoel! Ik verwacht dat het er wel opgaat aanstaande zondag. Een vol stadion, een bomvol uitvak en hopelijk een mooie strijd op het veld.” (Bron: awaydaysnl.org)

Vorig artikelAuto volledig door brand verwoest
Volgend artikelShopping Night in binnenstad belooft sfeervol te worden