DEVENTER – Een kerstboom leasen? Het kan in Deventer. Groenbedrijf Deventer verhuurt bomen aan de gemeente. Het moet dé groene oplossing zijn voor alle bomen die na de feestdagen vernietigd worden.

De 25 bomen die de gemeente gaat huren, komen op de Brink te staan. “Wij leverden voorgaande jaren ook bomen die op de kerstmarkt kwamen te staan. Maar die werden bij de stam afgezaagd en aan lantaarnpalen geknoopt. Dat is niet echt klimaatbewust”, vertelt Bart Kroeze van het Groenbedrijf.

Het idee om het anders aan te pakken, stamt uit dit jaar. Het plan ontstond namelijk een paar maanden geleden. Daarom is het volgens Kroeze niet mogelijk om dit jaar een uit de kluiten gewassen project op poten te krijgen. “Dat vergt veel voorbereiding. De bomen moeten namelijk in een pot zijn gekweekt, anders overleven ze het niet.”

Volgend jaar

Voor particulieren is het huren van een kerstboom nog niet mogelijk. Als er veel positieve reacties van Deventenaren op het initiatief komen, gaat het Groenbedrijf volgend jaar de huurbomen ook bij inwoners aanbieden. “Als honderd geïnteresseerden reageren, zorg ik dat er volgend jaar honderd kerstbomen in pot klaarstaan”, besluit Kroeze.