vrijdag, 24 mei 2024

Achmea-verzekerden kunnen tijdelijk niet terecht in Deventer Ziekenhuis

DEVENTER – Het Deventer ziekenhuis heeft tot 1 januari 2019 een wachtlijst ingesteld voor patiënten van Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO of andere zusterverzekeraars van Achmea. Het budgetplafond is namelijk bijna bereikt en als het ziekenhuis meer patiënten aanneemt, neemt het grote financiële risico´s.

PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen vraagt minister Bruins van Medische Zorg om opheldering over het Deventer Ziekenhuis dat Achmea-patiënten voorlopig ‘uitrangeert’.

Volgens het ziekenhuis dreigt een overschrijding van het met de zorgverzekeraar afgesproken budget. Ploumen wil dat Bruins contact zoekt met Achmea om orde op zaken te stellen. Ongeveer een kwart van alle bezoekers van het Deventer Ziekenhuis is verzekerd via een Achmea-merk als Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO of De Friesland. Geplande behandelingen en spoedgevallen worden nog wel behandeld, maar patiënten die geen afspraak hebben krijgen te maken met extra wachttijd.

Lijsttrekker Annemieke Wissink van de PvdA Overijssel noemt de situatie onbestaanbaar. “Dit gaat puur om geld. Het ziekenhuis is door haar budget heen en Achmea wil niet meer betalen. Ondertussen zijn Deventenaren, die in hun eigen ziekenhuis behandeld willen worden maar de ‘verkeerde’ verzekeraar hebben, de pineut. Zij moeten nu twee maanden wachten op een behandeling voor bijvoorbeeld een liesbreuk of een galblaasoperatie. Dit is een schoolvoorbeeld van doorgeslagen marktwerking in de zorg.”

Ook Rob de Geest van de PvdA Deventer hoopt dat de minister ingrijpt. “Verzekerden hebben zich op geen enkele manier kunnen voorbereiden op deze plotselinge wachtlijst. Zij moeten gewoon in hun lokale ziekenhuis terecht kunnen. Ik hoop en verwacht dat de minister Achmea tot snelle actie maant.”

Vorig artikelOpnieuw autobrand in Deventer
Volgend artikelPrins Bernhard Sluis waarschijnlijk donderdag weer open
error: Content is beschermd!!!