De bisschop van Myra is op 6 december van het jaar 342 overleden. Dag en maand kloppen, over het jaar is men niet helemaal zeker. Maar dood is ie. Zoals wel vaker met dit soort figuren duurt hun roem toch wat langer dan soms verwacht. Een goed positief verhaal doet letterlijk wonderen. Die worden dan weer uitvergroot en voor je het weet heb je een goed verhaal. Onze Man uit Myra werd beschermheilige van alles en nog wat. Zelfs van Amsterdam. Die stad toonde zich de laatste jaren echter wat minder dankbaar tegenover zijn patroon. Het verhaal was wel okay maar de figuren die er in rondliepen waren niet allemaal koosjer. Laat staan halal. De rest is geschiedenis. We kunnen weer even op adem komen. Volgend jaar na de zomer en de eerste pepernoten begint het circus weer opnieuw. Het kinderfeest is een never ending maatschappelijke discussie geworden. Hoogste tijd voor een interventie. Voor een Myraculeus wonder. De verdwijning van de bisschop uit Nederland in ruil voor zijn familieachtige kloon: Santa Claus. Ooit door de eerste Hollandse immigranten in Amerika geïmporteerd. Uit de tijd dat iedereen er daar nog in mocht. Commercie en Coca Cola deden de rest, maar toch. We kunnen ons voordeel er mee doen. Vooral ook omdat kleine kinderen toch alles geloven. Santa bedient zich van een vergelijkbaar verhaal en we kunnen op Europees en trans-Atlantisch niveau gelijk schakelen. De schimmel wordt vervangen door maar liefst acht rendieren. Wij zien herkansingen voor onze dierenvrienden rond de Oostvaardersplassen. Het edelhert behoort net als het rendier tot de familie van de hertachtigen. Als elke gemeente in Nederland een Santa-intocht houdt met edelherten vermomd als rendier hoeft er geen beest afgeschoten te worden. Twee maatschappelijke discussies opgelost zonder één schot te lossen. Want ook de knechten van de bisschop zijn dan uit beeld. Tenzij, tenzij er ergens binnen de grachtengordel van de Republiek Amsterdam weer een zondagmiddagborrel uit de hand loopt en een comité wordt opgericht ter bescherming van de Elfen en Kabouters. Want deze cadeau-inpakkers van Santa doen dat natuurlijk allemaal in volstrekte slavernij.

Vorig artikelSchuurbrand in wijk Groot Douwel
Volgend artikelKerstconcert in Lettele door mannenkoor Germania