DEVENTER – Dertig personen hebben bij Commissaris van de Koning Heidema hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Deventer. Tussen de sollicitanten bevinden zich 9 vrouwen en 21 mannen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 40 en 62 jaar. 

Twintig kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, tien sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. Van acht kandidaten is de politieke kleur niet bekend of is er geen partijlidmaatschap, zeven kandidaten zijn lid van de PvdA, vijf van de VVD, vier van het CDA, drie van D66, één van GL, één van een lokale partij en één van 50Plus. 

Vacature 
De sollicitatietermijn liep van 23 november tot 15 december. Het burgemeestersambt in Deventer is sinds 11 juli 2018 vacant door het vertrek van burgemeester Andries Heidema. Sindsdien neemt Ron König het ambt waar. 

Hoe verder
De gemeenteraad heeft op 21 november het profiel voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. De komende tijd staat in het teken van het inwinnen van informatie en het voeren van sollicitatiegesprekken. Daarna zal de Commissaris van de Koning met de vertrouwenscommissie uit de raad een selectie van kandidaten bespreken. Deze commissie gaat met die kandidaten in gesprek. Zij brengt verslag van bevindingen uit aan de gemeenteraad en bereidt de aanbeveling voor. Het is uiteindelijk aan de raad om de beste kandidaat voor Deventer bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. De procedure is erop gericht dat de nieuwe burgemeester in mei 2019 kan beginnen. 

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Opluchting
Volgend artikelVeel Deventer nieuwbouw klaar in 2019