SCHALKHAAR – Jonnie Steenbreker had een jaar of zes geleden het idee om voor zijn 50e nog een keer een prestatie te doen. Het liefst in Afrika en de Kilimanjaro. Dat is in 2015 uitgekomen; hij is samen met zijn fietsmaat Michel Wesselink uit Schalkhaar, gaan fietsen voor het goede doel, Amref Flying Doctors. Een tour gemaakt van 400 km om de Kilimanjaro en een droom is uitgekomen.

Daarna kwamen de emoties van wat heb je eigenlijk gedaan? Het nobele gevoel dat je je voor anderen hebt ingezet. Nadat dit alles was weggezakt, begon het toch weer te borrelen. Het groepje van toen, waar hij nog steeds contact mee heeft, is dit jaar naar Oeganda geweest. Terwijl hij en zijn maat Michel Wesselink hadden besloten om met een andere organisatie te gaan in 2019. Ze willen eigenlijk het hele verhaal nog een keer meemaken, het nobel zijn en het geven aan een goed doel. Maar ook het avontuur beleven en zij verwachten dat deze reis wat minder stressvol zal zijn. Waardoor ze iets meer kunnen genieten van wat ze doen.

Hij wordt aangevuld door Michel Wesselink dat het goed bevallen is de vorige keer. In de gezondheidszorg waar ze de vorige keer voor hebben gereden zie je echt vooruitgang, maar waar het op achterblijft is in principe de voeding. Water is er wel, overal worden waterputten geslagen, maar nu is het zaak dat de Oegandese boeren leren hoe te irrigeren en om te gaan met o.a. hoe ze de zaden en gewassen hoe het beste kunnen verbouwen. Dat wordt door de beide fietsers net zo belangrijk geacht als water. Als er water is dan kan er ook wat groeien, het is dan ook fantastisch om te zien hoe op die plaatsen nieuwe dorpen ontstaan en te weten dat zoiets mogelijk is geworden door o.a. hun inzet om gesponsord door Afrika te fietsen.

Tevens lonkt het avontuur om de fietstocht te doen bij 50 graden, het zal voor hen echt afzien zijn. Maar het “beleven” van Afrika is voor hen erg belangrijk. Dwars door Oeganda voor de organisatie “Broederlijk Delen”. Deze organisatie timmert behoorlijk aan de weg, ook door andere werelddelen heen, maar deze twee heren hebben bewust gekozen voor Afrika. Van 26 februari tot 10 maart 2019, dus een dag of twaalf, gaat dit gebeuren.

Jonnie en Michel gaan daar tijdens hun fietstocht projecten bezoeken en geven daar het ingezamelde geld in de vorm van een cheque af. Zij kunnen dan met hun eigen ogen zien waar hun geld aan besteed wordt. Dat geeft wel een extra lading aan zo’n reis vertellen zij enthousiast. Je kunt een mountainbike tour organiseren door welk land dan ook, maar als je daadwerkelijk bij zo’n gesponsord doel komt, geeft dat een bijzonder goed gevoel en meer voldoening. Dit is ook de reden dat ze een tweede keer willen gaan, omdat het zoveel voldoening heeft gegeven de vorige keer. Als voorbeeld geeft Johny de aankomst bij een school van 900 kinderen, die door toedoen van het goede doel toegang hadden tot schoon drinkwater en er was sanitair aanwezig. Het ziektepercentage was daardoor aanzienlijk gedaald. En dan word je daar ontvangen door blije zingende kinderen, dat was een mooi moment. Dat was voor hen een sterke beweegreden om weer zoiets te doen. En niet zomaar met een groep vrienden door de Dolomieten te fietsen ofzo, maar omdat hier een goed doel aan hangt maakt dat het speciaal.

Je hebt een bepaalde voorbereiding, je moet sponsorgeld binnenhalen. Zij zijn al een paar maanden bezig om dit geld te kunnen doneren aan het goede doel. Er zijn hiervoor o.a. benefietavonden georganiseerd, er werd voor gecollecteerd en er werden statiegeldbonnetjes geïnd.

De Organisatie

Broederlijk Delen werkt samen met zo’n 130 lokale organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Israël en Palestina. Samen met hen strijden wij succesvol tegen armoede en ongelijkheid. Wij focussen daarbij op drie thema’s: recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en inspraak en vrede. Genoeg voedsel en een waardig inkomen voor 62.000 boerenfamilies op het Oegandese platteland. Dat is waar Broederlijk Delen met 12 lokale partnerorganisaties naar streeft. We zetten in op duurzame landbouw en een sterke lokale economie.

Meer informatie over het goede doel is te vinden op www.broederlijkdelen.be.

Verhaal en foto: John Welling

Vorig artikelVeel Deventer nieuwbouw klaar in 2019
Volgend artikelOude of nieuwe traditie’s met Kerst