DEVENTER – “Iedereen wordt er gewoon blij van”, zegt een stralende Jeroen Kijk in de Vegte, een van de radio-DJ’s die donderdagochtend live uitzond vanuit Deventer. Vanaf de Deventer Schouwburg prijkte de grote bus, en er waren Ipads geïnstalleerd zodat stemmer direct hun favoriete nummers kunnen registreren.

Rondreizend circus
Met ongeveer 20 man aan personeel, reist het gezelschap deze week door Nederland om muziekliefhebbers ter plaatse te laten stemmen, ook digitaal is dit natuurlijk mogelijk. De medewerkers die normaal gesproken de ochtendshow vanuit Hilversum maken, genieten dan ook dubbel van de extra dynamiek die het rondreizen met zich meebrengt. Het is dichter bij de mensen en je hoort mooie verhalen. Zo ook van Jolanda, die gaat stemmen op “Als de zon schijnt van André van Duin”. Ze bewaart er herinneringen aan van haar opa, die altijd zo positief in het leven stond.

Artiesten die meereizen zijn o.a. Diggy Dex. Hij brengt voor deze gelegenheid een eigen versie van “Kleine Jongen” van André Hazes. Terwijl op het drukke kruispunt mensen op weg zijn, staan er toch mensen stil, om te genieten van deze bijzondere versie van dit nummer.

Opschrijven, twijfelen, schrappen en bijstellen
Het valt nog niet mee volgens sommigen om door te pakken, er zijn zoveel goede songs om uit te kiezen. Maar eenmaal op de knop gedrukt, is de keuze geregistreerd en is het afwachten hoe de lijst er definitief eruit gaat zien en of je je favorieten terug hoort.

Hoe is het om radio te maken vanuit een bus in plaats van in de studio?
“Het geeft een intieme sfeer”, aldus radio-DJ Jan-Willem Roodbeen. “Heel gezellig om dichterbij de mensen te zijn en de verhalen achter de plaat te horen”, vullen collega’s Wouter van der Goes en Erik aan. Ook valt het hem op dat steeds meer jongeren stemmen.
“Maar niet zozeer op hits van nu, maar ze stemmen gerust op nummers uit de jaren ’70.”
De Top2000 is van alle tijden. We weten nog niet of er veel veranderd is in de lijst ten opzichte van vorig jaar, maar hoe meer stemmen en hoe gevarieerder, hoe beter.

Hebben ze DJ’s zelf moeite de lijst der lijsten samen te stellen?

Jeroen Kijk in de Vegte heeft deze op een bewolkte dinsdagochtend gemaakt en dit is een wat melancholischer lijst geworden. Het kan dus een momentopname zijn. Collega Wouter van der Goes gaat op een andere manier te werk. “Ik maak altijd een notitie als ik een nummer hoor dat mijn raakt, en zo vul ik mijn lijst in.”

Op 25 december start de uitzending van de lijst der lijsten op NPO2 en op oudejaarsavond blijkt of Bohemian Rhapsody van Queen wederom de populairste plaat is.

Ook in de radiouitzendingen van “Schoppema Schopt je je Bed Uit” is een samengestelde lijst met favoriete nummers te horen, de top200. Iedere donderdag van 6.00 tot 9.00 uur via 107.3 fm.

Door Sonja Veneman

Vorig artikelKerstnachtdienst bij het Leger des Heils
Volgend artikelDickens Festijn Deventer, 2 dagen lang genieten in het Bergkwartier