Er komt een serieus onderzoek naar de vraag waarom steeds meer Randstedelingen naar het Oosten verhuizen. Zelfs vanuit de Republiek Amsterdam schijnt er een stroom van vluchtelingen op gang te komen. Weg van de rolkoffer, weg van de bierfiets, weg van de weetlucht! Het kan verkeren, zei Bredero al. Wie zijn deze asielzoekers en hoe moeten we ze opvangen? Het zijn waarschijnlijk slimme mensen. Niet oosters ‘slim’ maar intelligent. Het is het bekende beeld in tijden van ramspoed en dreigende oorlogen. De mensen die het in de gaten hebben, bewegen als eerste. Het zijn waarschijnlijk de eerste klimaatvluchtelingen die straks aan de stadspoorten van Deventer vragen om onderdak. Want nu de poten van de Haagse klimaattafels al meer dan twee centimeter in het water staan, hebben zij alle hoop laten varen. En waar eerst misschien Amersfoort aan Zee nog voldoende was, zoeken ze het nu nog hogerop. Voor alle zekerheid. Hoe gaan wij deze aanzwellende stroom van klimaatvluchtelingen in Deventer opvangen? Het zijn tenslotte allemaal van die arrogante Randstedelingen die hun hele leven hebben neergekeken op de Provincie. Waar mensen wonen die op het Achtuurjournaal ondertiteld worden wanneer ze gewoon Nederlands praten. Die, eenmaal door de Deventerasielprocedure, natuurlijk niet ineens van hun Randstadgeloof zullen afvallen. Dat wordt nog wel een dingetje. Daar kunnen we ons maar beter goed op voorbereiden. Dus bijvoorbeeld niet Deventer gaan promoten bij dat soort volk, wat nu schijnbaar de bedoeling is. Gewoon zeggen dat het allemaal klopt wat ze eerst dachten over het Verre Oosten. Dat het hier één Boer zoekt Vrouw-gebeuren is. Je zonder tolk eigenlijk niemand op straat kunt verstaan. Dat werk. En, niet onbelangrijk, dat het klimaat ook hier zomaar kan omslaan als teveel Randstedelingen zich er vestigen. De nieuwe Deventer-campagne wordt dus: er is niets boven NAP.

Vorig artikelCarmen Hunger: ‘Waterschapslasten naar beneden’
Volgend artikelMedisch Centrum ‘De Hoge Hond’ volledig rookvrij