Het nieuwe jaar is nu toch wel echt begonnen. We hebben de explosieve jaarwisseling weer overleefd. In Den Haag smeulen de vreugdevuurtjes vooral politiek nog wat na. En de Waddeneilanden werden door een rederij getrakteerd op wat verlate kerstcadeautjes. Zelf moeten we ons alleen nog even door de ‘beste wensen’ heen slaan. Al die mensen die jou voor 2019 heel veel mooie dingen toewensen. Om een paar dagen later op social media weer lekker tekeer te gaan. Het ergste zijn natuurlijk de collectieve ‘beste wensen’. Ook wel Nieuwjaarsbijeenkomsten genaamd. Met het obligate praatje van de baas of leidinggevende. Met de prachtigste vooruitzichten en alle termen die op de bingokaart achter elkaar kunnen worden aangekruist. Was ik maar een Zzp’er, denk je dan. Wat de afgelopen jaren wel sterk veranderde, is het wensprotocol. Hoe heurt het eigenlijk? Of liever: wat mag er nog? Een aantal jaren geleden lebberde iedereen op een Nieuwjaarsbijeenkomst elkaar nog ongegeneerd af. Gewenst of ongewenst. Na tien collega’s zaten je wangen of nog erger je lippen onder diverse lagen mascara of rook je naar de complete Douglas-sale van mannengeuren. Dat er dan compensatie werd gezocht in de vanwege het bedrijf gratis verstrekte alcohol wekt geen verbazing. Dat is allemaal sterk veranderd. De MeToo-beweging heeft voor een onoverzichtelijke situatie gezorgd. De gezonde drankjestrend voor de rest. Het schudden van de hand bij het uitspreken van de beste wensen is als basis-etiquette gebleven. Een enkel haram-incident daargelaten. Je geeft natuurlijk een ferme Trump-hand met als licht gewaagde variant het beetpakken met je andere hand van de arm van de gelukkige ontvanger. In principe blijft het daar bij en pak je snel een verse avocado smoothie. Lijkt er een wangkusneiging te zijn bij de ander dan is de eigenlijk dan al platonische vraag ‘gaan we kussen?’ op zijn plaats. Beperk dat, ter voorkoming van problemen de rest van het jaar, tot luchtkussen. Mocht de ander toch je wang naderen, kijk dan om je heen of er fotograferende IPhone collega’s in de buurt zijn. Een MeToo-tje (M/V) is zomaar geboren. U begrijpt het al. Uw beste, eerst waar te maken voornemen voor 2019: ga er niet heen, trap er niet in.

Vorig artikelOpleidingsevent op 18 januari in het Deventer Ziekenhuis
Volgend artikelVanavond wordt er weer gestrooid