DEVENTER – Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk spelen de hoofdrollen in een nieuwe Nederlandse speelfilm over de zogeheten Deventer moordzaak. De opnames van De Veroordeling, gebaseerd op het boek van onderzoeksjournalist Bas Haan, gaan deze week van start.

Dat hebben producent BIND en distributeur September Film woensdag bekendgemaakt. Regisseur Sander Burger en Bert Bouma schreven het scenario. Van Huêt speelt de rol van Bas Haan; Van Wageningen vertolkt de rol van ‘de klusjesman’.

De Deventer moordzaak gaat om de rechtszaak na de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De zaak staat inmiddels te boek als een van de langstlopende uit de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht en mogelijk de meest omstreden strafzaak ooit. De vraag die altijd centraal heeft gestaan, is of er sprake is geweest van een justitiële dwaling met betrekking tot het bewijsmateriaal op grond waarvan de veronderstelde dader, Ernest Louwes, is veroordeeld.

Klusjesman

Louwes werd in eerste instantie vrijgesproken, maar eind 2000 in hoger beroep alsnog veroordeeld. Zijn gevangenisstraf werd echter in 2003 opgeschort, toen de Hoge Raad besliste dat er gegronde redenen waren voor een revisie van de zaak. In 2004 werd Louwes opnieuw veroordeeld.

Het ministerie van Justitie begon in 2006 een nieuw onderzoek. Dit gebeurde onder meer op verzoek van Maurice de Hond, die betoogde dat Michaël de Jong, de klusjesman van de weduwe, een rol in de zaak gespeeld zou hebben.

Boek Bas Haan

Journalist Bas Haan, die tot het uiterste ging om de waarheid boven tafel te krijgen, werd in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp gezogen van degenen die de ‘klusjesman’ van moord beschuldigden. Door de mediahetze rond de zaak belandden deze ‘klusjesman’ en zijn vrouw in een nachtmerrie. De zoektocht beschrijft Haan in het boek Het complot ontrafeld, dat de basis voor de film vormt.

“Acht jaar geleden begonnen we aan dit ambitieuze filmplan”, stelt producent Joram Willink van BIND. “Toen was het begrip fake news nog niet bekend. Als je met de ogen van nu naar de geschiedenis van de Deventer moordzaak kijkt, val je van de ene verbazing in de andere. De Veroordeling gaat over het verdraaien van de feiten, trial by media en hoe fake news ineens als waarheid kan worden beschouwd.”

De Veroordeling moet in de winter van 2019-2020 in de bioscopen te zien zijn. (Bron: Songteksten.net)

Vorig artikelDeventer promotie prijs 2019 is voor Carlos van Dijk
Volgend artikelOchtendshow Deventer Radio houdt je lokaal op de hoogte