DEVENTER – Aanstaande vrijdag vindt bij boekhandel Praamstra de feestelijke presentatie plaats van het boek “Zie de stad” met als subtitel Deventer in tekeningen, van de Deventer kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure.

Ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek opent op dezelfde dag de tentoonstelling Zie de stad in Architectuurcentrum Rondeel. Boek en tentoonstelling bieden een overzicht van zo’n dertig jaar Deventer stadstekeningen van Peter Paul Hattinga Verschure. Het kloeke, door Walburg Pers te Zutphen uitgegeven boek is een bundeling van zijn Deventer tekeningen en opent een unieke kijk op onze stad.

Het boek Zie de stad onderscheidt zich in alle opzichten van eerdere uitgaven over Deventer. Hattinga Verschure heeft de stad geportretteerd in ruim tweehonderd tekeningen en enkele etsen en schilderijen. Die nemen u mee langs de meest markante gebouwen en schemerigste hoekjes, over industrieterreinen en boerenakkers. En meer nog dan dat nodigen zij uit tot rondleidingen door de tijd, door binnenwerelden van het geheugen, fantasie en herinneringen. De tekeningen vertellen verhalen zonder woorden. Die vult de kijker zelf wel in. De tekenaar laat in zijn werk zien dat ook de minder voor de hand liggende plekjes hun bijzondere verhaal hebben. Plekjes in de stad die voor de één weinig betekenis hebben, roepen bij de ander heel persoonlijke herinneringen op. Er zijn net zoveel Deventers als er mensen zijn. In Zie de stad komt deze mensenstad tot leven zoals iedere inwoner en bezoeker haar zal herkennen. Niet alleen het centrum, maar ook ‘Deventer buiten de veste’ en de IJssel komen uitgebreid aan bod en zelfs aan de onzichtbare stad onder onze voeten is een hoofdstuk gewijd. 

Hattinga Verschure ziet de stad Deventer als representatief voor de gemiddelde West-Europese stad van middeleeuwse oorsprong. Hoe klein Deventer ook is, het draagt alle elementen in zich die een stad tot stad maken. Aan dat aspect van het werk van Hattinga Verschure is de tentoonstelling Zie de stad gewijd, die van 2 maart tot en met 19 april wordt gehouden in Architectuurcentrum Rondeel in de Assenstraat. In deze tentoonstelling zijn tekeningen te bezichtigen van verschillende steden in binnen- en buitenland, waaronder Deventer. Ook toont de kunstenaar een serie kijkdozen en een video-installatie. Hij laat zien hoe iedere stad een unieke variant is van de archetypische stad. In de variant die Deventer heet, vindt de tentoonstelling aansluiting op het boek. 

Vanuit Architectuurcentrum Rondeel geeft de auteur/kunstenaar driemaal een presentatie en een stadsrondleiding langs plekken in de stad waar tekeningen zijn ontstaan. Die rondleidingen zullen plaatsvinden op de zondagen 3 maart, 24 maart en 14 april om 14.00 uur. U kunt zich voor deelname aanmelden op de website van Rondeel, www.rondeeldeventer.nl

Het boek Zie de stad. Deventer in tekeningen ligt vanaf 2 maart in de winkel.

Vorig artikelWinkeldieven gepakt door politie
Volgend artikelOpen Poker toernooi in ’t Hof van Colmschate