DEVENTER – Op woensdag 22 maart is het in de Driebergenbuurt in Deventer een drukte van belang. Al vroeg in de ochtend zijn de medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel met de graffitiploeg, veegmachines mankracht druk aan het werk om de buurt te ontdoen van (zwerf)afval en ondergrondse containers en afvalbakken schoon te spuiten. ’s Middags gaan zo’n vijftig kinderen, en een aantal volwassenen – gewapend met grijpers en vuilniszakken – het zwerfafval te lijf.

De actie in de Driebergenbuurt wordt ondersteund door de Deventer Schoon Familie. Maar er zijn natuurlijk heel veel meer partijen uit Deventer bij betrokken! ‘Dat is ook de kracht van de Deventer Schoon Familie’, legt Renate Sluiseman uit. ‘Wij zijn er  om bewoners te helpen om hun eigen straat en buurt schoon te laten houden. En daarbij helpen we bijvoorbeeld ook scholen, winkeliers en verenigingen. Maar het echte werk wordt door de mensen in de buurten zelf gedaan. De actie in de Driebergenbuurt was een mooi voorbeeld van samenwerken: Raster (Kindwerk), WijDeventer, het Sociale Team en de collega’s van Cambio/Circulus-Berkel hebben gezamenlijk de hele wijk schoongemaakt.’

Voorafgaand aan de actie en op de dag zelf zijn medewerkers van Raster, Cambio en de DSF de wijk in getrokken om volwassenen en kinderen te benaderen met de vraag of ze mee wilden doen.

Heel veel kinderen

Maar liefst ruim vijftig kinderen zijn deze middag actief om in ‘hun eigen’ Driebergenbuurt zwerfafval op te ruimen. Ook kinderen wonen immers graag in een schone wijk, waar ze lekker kunnen spelen zonder overal viezigheid te zien. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, lacht Renate. ‘Wij vinden het heel belangrijk om juist kinderen te leren dat ze zelf heel veel invloed hebben op zwerfafval. Ze kunnen het opruimen, maar het is juist ook heel belangrijk dat ze leren dat je je afval in een afvalbak gooit en niet zomaar ergens op straat of in de struiken. Kinderen zijn nog heel ontvankelijk voor deze boodschap en dat hebben we hier vanmiddag zeker gezien.’

Vorig artikelWie wordt de nieuwe burgemeester van Deventer? 3 april weten we het.
Volgend artikelVerkeersruzie loopt uit de hand