DEVENTER – Wethouder Thomas Walder onthult op maandag 8 april om 18:00 uur  een nieuwe muurschildering van het project Street Art Streets. De locatie van het kunstwerk is Zutphenseweg 8, bij het oude Akzo Nobel-terrein(tegenwoordig S/park) in Deventer. De muurschildering, ook wel mural genoemd, is een samenwerking tussen Street Art Streets en Stichting Wesselings- van Breemen.

Street Art Streets
Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij zijn van mening dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kon gebruiken. Afgelopen jaar onthulden zij de eerste mural in het Sluiskwartier, als onderdeel van de viering van Deventer 1250. De maker, Rotterdammer Joren Joshua, liet zich voor deze mural inspireren door het oude havengebied en de bedrijvigheid op deze plek

Jubileumcadeau Wesselings- van Breemen
De tweede mural wordt op 8 april onthuld op het S/park-terrein. Voor deze mural zochten Mano en Egbert samenwerking met de Stichting Wesselings-van Breemen. De stichting ondersteunt culturele en maatschappelijke initiatieven in de gemeente Deventer. ‘Voor ons vijftigjarige jubileum selecteerden we drie projecten om te financieren, waaronder de S/park-mural.’ licht voorzitter Jan Henk van der Kolk toe. ‘De murals vertellen het verhaal van Deventer eens op een hele andere manier, een absolute aanvulling voor de stad.’

Artistieke makeover S/park-muur
Voor de tweede mural is gekozen voor een veertig meter lange muur op het S/park, gelegen op het voormalige productieterrein van Akzo Nobel. Marc Leeuw, Directeur van S/park, was meteen enthousiast: ‘We zijn trots op ons verleden en onze chemische roots. Tegelijkertijd staan we niet stil: S/park is de broedplaats voor innovatie en technologie voor de chemtech bedrijven van morgen. Deze muurschildering laat duidelijk zien dat er spannende zaken achter onze muren gebeuren.’ Eindhovenaar Johan Moorman neemt deze mural voor zijn rekening. De kunstenaar vindt inspiratie in retro-futuristische beelden, architectuur, muziek en technologische innovatie.

50 schilderingen
‘Onze droom is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allen een eigen verhaal over de stad vertellen.’ aldus Egbert. ‘Wij gaan hiervoor op zoek naar lokale, nationale en internationale kunstenaars die ons helpen om de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stad vast te leggen. Met uiteindelijk een tour die alle murals aan elkaar verbindt en zo het gehele verhaal vertelt.’

‘Het past bij het Hanzeverleden van Deventer om zich te laten inspireren door de inbreng van mensen van buitenaf. Mensen die met een frisse blik tegen Deventer aankijken,” vult Mano aan. ‘We werken nauw samen met verschillende Deventer organisaties. Zo kunnen we goed afstemmen en volgens de regels te werk blijven gaan. 

Vorig artikelVerkeersopstopping door aanrijding Hoge Hondstraat
Volgend artikelCompostdag op zaterdag 30 maart