DEVENTER – Er komt geen bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor ondernemers op Bergweide 3, 4 en 5, Kloosterlanden en De Weteringen in Deventer. Dit betekent het einde van het huidige collectieve cameratoezicht op deze bedrijventerreinen.

Om de criminaliteit op de bedrijventerreinen in Deventer te verminderen stelde de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Deventer (SBBD) in 2013 camera¬toezicht in. Zo’n 30% van de bedrijven betaalde hieraan mee. De aanwezigheid van de camera’s leidde tot een forse afname van het aantal incidenten. Inmiddels zijn de bestaande camera’s aan vervanging toe. SBBD heeft hiervoor onvoldoende middelen.

Peiling

Op verzoek van de SBBD hield de gemeente een peiling, om te onderzoeken welke bedrijven wilden investeren in cameratoezicht. De gemeenteraad van Deventer stemde eind 2018 in met het realiseren van de BIZ bedrijventerreinen voor de duur van 5 jaar.

Stem uitbrengen

Stemmen insturen kon tot en met 26 februari. Iets meer dan de helft van de bedrijven bracht een stem uit, de stemcommissie telde onder toeziend oog van de notaris 368 stemmen (50,1 procent). Hiervan was 62,1 procent vóór de invoering van de BIZ. Dit betekent dat er geen BIZ komt en het huidige cameratoezicht eindigt.

Keus

Wethouder Thomas Walder: “Aan de hand van de peiling kunnen we niet anders concluderen dan dat er onvoldoende draagvlak is voor collectief cameratoezicht. Dat verbaast me, zeker omdat de criminaliteitscijfers in 2013 flink daalden met de komst van de camera’s. Maar uiteindelijk is de keus aan de ondernemers zelf.”

Draagvlakmeting

De gemeente zou de BIZ invoeren als er voor minimaal de helft van de WOZ-objecten een stem werd uitgebracht. Hiervan moest twee derde positief zijn. Bovendien moest de som van de WOZ-waarden van panden van de voorstemmers hoger zijn dan de som van de WOZ-waarden van de tegenstemmers.

Vorig artikelGrote brand bij afvalverwerkend bedrijf in Wilp
Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: Stokvissengaatje