DEVENTER – Vandaag maakte de Dierenbescherming bekend dat bij een Deventer hondenfokker 100 honden zijn weggehaald. De leefomstandigheden van de dieren zijn schokkend, zo blijkt uit beelden van de ontruiming.

Zo zijn doodsbange honden in zwaar bevuilde hokken te zien die wegkruipen, urineren, braken en afreageren op waterbakken of hekwerk. Bij met name de jonge honden leek geen sprake van enige socialisatie.

De ontruiming vond plaats vorige week donderdag. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van dierenpolitie IJsselland besloten bij de grote controle de 100 honden in bewaring te nemen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  Onder de honden waren Rhodesian Ridgebacks, Labradors, Witte Herders, Jack Russels.

Een opgeroepen dierenarts constateerde bij de honden de darmparasiet Giarda, een erg schadelijke darmparasiet. Een dierdeskundige stelde vast dat het sociale welzijn van alle aanwezige honden zeer slecht was.

Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Volgens woordvoerder Dik Nachtegaal van de Dierenbescherming komt men circa twee keer per jaar deze situaties tegen. De broodfokker was al enige tijd in beeld en leek noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Bij een inspectie van 22 februari bleek de situatie voor de aanwezige dieren echter verslechterd te zijn. Hierop werd donderdag besloten om ‘drastisch in te grijpen’, aldus de woordvoerder.

De zaak is nu overgedragen aan het Openbaar Ministerie, zo laat Nachtegaal weten. De vrees bestaat dat de broodfokker gewoon verder gaat met het fokken van honden. Daarom dient morgen al rechtszaak bij het Functioneel Parket in Zwolle. Het OM hoopt dat de rechtbank meegaat in opleggen van een voorlopige maatregel met als doel dat de eigenaar een verbod krijgt op het fokken en verkopen van dieren. (Bron: Drtv)

Vorig artikelCarnaval op de Nicolaasschool Schalkhaar
Volgend artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom