Normaal wacht ik zo lang mogelijk met het schrijven van een column, maar bij het kijken van de samenvattingen op zaterdag had ik stof voldoende. Ik zie de VAR ingrijpen en ook weer niet ingrijpen. Het bestraffen van de arrogante Gözübüyük heeft er alleen maar voor gezorgd dat het scheidsrechtergilde met eieren tussen de benen rondlopen. Twee spelers gaan voor de bal en raken elkanders voeten, penalty. Het klinkt onvoorstelbaar maar Ajax krijgt het wel mee. De Ligt rekt net zo lang totdat de VAR het 27 keer heeft bekeken en het vonnis heeft geveld. Ik zie in de volgende samenvatting ADO speler Beugelsdijk zijn tegenstander Seuntjes van AZ bijna het ziekenhuis in schoppen. Rode kaart leek me, maar de scheids oordeelde anders. Dat kan natuurlijk, maar de VAR corrigeert hem niet. Waarvoor zitten die er nu. Nou, om even later, in de derde samenvatting, een penalty te zien in een onschuldige beweging in het strafschopgebied. Ik weet dat iedere valpartij tegenwoordig een penalty is in de ogen van de VAR, maar om Feyenoord nu de strafschop te geven in het thuisduel tegen Heracles… Het gebeurde wel en ik begrijp er werkelijk helemaal niets meer van. Ik was best voorstander van de invoering van de VAR, dat wil ik erkennen. Puur omdat daarmee het voetbal eerlijker zou worden, wel of geen goal bijvoorbeeld, wel of geen rood. Maar als de VAR al zes minuten nodig heeft om iets te vinden, is het dus discutabel. Bij twijfel niet fluiten is mij altijd geleerd. De VAR levert de verkeerde mensen een podium, de regels zijn niet eenduidig waarmee het voetbal zijn charme verliest. Dan maar een duister figuur die een eerste divisie wedstrijd leidt, die fouten maakt en we pikken het. Beter dan dat er niet met twee, maar misschien wel met vijf maten wordt gemeten in de eredivisie. Ik hoop dat de UEFA nog eens goed nadenkt voordat het gedrocht VAR de regie krijgt over de voetbalduels. Zonder duidelijke richtlijnen wordt het een platform voor verkeerde mensen waardoor het voetbal nog meer van zijn charme gaat verliezen. Om de woorden van verslaggever Jeroen Grüter vanuit de Kuip te citeren, waar hij Heracles onterecht een penalty tegen zag krijgen: “Misschien is het beter helemaal te stoppen met de VAR, op deze manier is het volstrekt zinloos.”

Vorig artikelGratis bloeddrukmetingen en inloopuur elastische kousen bij Vegro
Volgend artikelGo Ahead Eagles zeker van tweede ronde play-offs