DEVENTER – Er zijn geen maatregelen nodig om de Prins Bernhard sluisdeuren te versterken om ze bij extreem laag water te kunnen bedienen (schutten). Dat blijkt uit aanvullend onderzoek op basis van actuele inzichten. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft op donderdag 11 april een nieuwe vergunning verstrekt voor het schutten tot +0.45 NAP.

In augustus 2018 leek het dat door extreem laag water in de IJssel de druk vanuit de haven op de sluisdeuren een bedreiging vormde voor de deuren en alle waterwegen achter de haven. Het was met de kennis van toen onverantwoord te schutten. De gemeente voldeed aan het verzoek van het waterschap om te stoppen met schutten. 

Uit actueel onderzoek door een gecertificeerd ingenieursbureau in opdracht van de gemeente in samenwerking met het waterschap, blijkt dat de deuren sterker zijn dan waar de normen tot nu toe vanuit gingen. Het blijkt verantwoord te schutten bij een lagere IJsselwaterstand, zonder dat versterking van de sluisdeuren noodzakelijk is. 

Wethouder Frits Rorink: “We hebben bij de sluisrenovatie in 2012 de geldende regels gevolgd. Afgelopen zomer was een extreme situatie. Er was nooit eerder aanleiding landelijk geldende normen tegen het licht te houden. Ik vind het vervelend voor de schippers en havenbedrijven dat nu blijkt dat de sluisdeuren de lage waterstand toch aankunnen. We konden destijds helaas niet anders.” 

Vorig artikelCamperonderhoud Oost; dé Specialist in (grote) campers
Volgend artikelNieuwe woningbouw op Auping terrein