DEVENTER – De tentoonstelling Verlaten Schoonheid wordt dusdanig goed bezocht  dat besloten is de tentoonstelling te verlengen tot en met  30 juni 2019. Wie deze tentoonstelling nog wil zien, kan van woensdag tot en met zondag (11-17 uur) terecht aan de Brink 16 in Deventer.

Een laag stof, een streep licht door het gebroken glas. Ooit statig en chic, nu vervallen en soms in de haast verlaten. De fascinatie voor dergelijke gebouwen en hun schoonheid wordt wereldwijd vastgelegd door beeldend kunstenaars en urbexfotografen. Curator René Zonneveld nodigde Wil Westerweel, Marloes der Kinderen, Wil Crooymans, Lies van Dam en Anne Stolwijk uit om hun werk te tonen. Zonneveld combineert hun werk met de beelden die de Belgische kunstenaar Jan Verschueren construeert van schroot en gevonden voorwerpen. 

Urbex – een samentrekking van urban (stedelijk) en exploring (ontdekken) – refereert aan de fascinatie van de fotograaf en kunstenaar voor de schoonheid van het verval en de geschiedenis van verlaten gebouwen. De beelden van deze locaties laten de (oorspronkelijke) architectonische schoonheid van het pand zien, terwijl bijvoorbeeld het achtergelaten meubilair en de sporen van bewoning vragen oproepen: Wie woonden hier en waarom zijn ze vertrokken? Hoe leefden ze? Werd er gewoond, gewerkt, gedanst, gehuild en liefgehad? Maar vooral: Hoe kan het dat het verval alle ruimte gekregen heeft en niemand zich nog langer bekommert om deze prachtige panden en hun geschiedenis? Urbexfotografen willen de schoonheid en het verhaal van deze gebouwen vastleggen voor ze instorten, gesloopt of gerenoveerd worden. Ze speuren niet alleen eigen land af naar dergelijke locaties maar kijken vooral over de landsgrenzen. 

Vorig artikelUitnodiging burgemeester aan alle 18-jarigen uit Deventer voor 4 mei herdenking
Volgend artikelProtestactie Red het Vogeleiland op 24 april