DEVENTER – Meer dan twintig patiënten plus hun naasten waren donderdag  11 april aanwezig op de IC-terugkomdag. Om lotgenoten te spreken en om ‘gaten in het geheugen’ in te vullen. ‘Het helpt bij het verwerkingsproces’

Soms liggen patiënten tot wel drie weken op de Intensive Care (IC), zonder dat ze zich er iets van kunnen herinneren. Negentig procent weet er niets meer van. ‘De terugkomdag is er onder meer om dat hiaat in te vullen’, vertelt IC-verpleegkundige Ralph van Asselt. ‘Voor veel mensen loopt droom en werkelijkheid door elkaar heen omdat ze zich weinig tot niets van de tijd op de IC kunnen herinneren. Door bijvoorbeeld op de terugkomdag even op de IC te kijken, snappen ex-patiënten beter wat ze hebben doorgemaakt. Dat helpt bij het verwerkingsproces.’ Maar ook is het een mooi moment om met lotgenoten ervaringen te delen. Het oorspronkelijke idee kwam van voorzitter raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis Gita Gallé die het eens in een ander ziekenhuis had gezien, maar er zijn nog bijna geen ziekenhuizen die zo’n terugkomdag organiseren. Mooie anekdote: door de terugkommiddag zijn twee mannen die hun ervaringen hadden gedeeld, samen een keer gaan vissen.

Ook vandaag kwamen de verhalen van ex-patiënten weer snel los, vertelt IC-verpleegkundige Sandra Overvelde. Samen met negen verpleegkundigen begeleidde ze deze middag de patiënten. Ook voor familieleden is zo’n terugkomdag prettig. Tijdens een IC-opname hebben ze vaak in een rollercoaster gezeten, en nu kunnen ze op een gelijke manier over ervaringen met geliefden praten omdat patiënten snappen hoe het op de IC is geweest.

Alex Schokker, bekend Deventer fotograaf, was een van de bezoekers op deze terugkomdag. Drie weken lang lag hij met een zware longontsteking en diverse complicaties op de IC. 43 graden koorts, in ijs verpakt. ‘Ik weet niets meer van die periode’, vertelt hij. ‘Toeten nog blazen…’ Hij noemt de terugkommiddag ‘perfect’. Net zo perfect als hij en zijn familie zijn opgevangen tijdens de periode op IC en verpleegafdeling. Alex: ‘Goed om door zo’n middag het gat in je herinneringen te dichten.’ Hij had al het dagboek dat verpleging bij heeft gehouden in het ziekenhuis tijdens zijn opname, maar door deze middag valt alles beter op zijn plek. ‘Leuk ook om je ervaringen met lotgenoten te delen.’

Nazorgpoli
Het Deventer heeft al langer een IC-nazorgpoli. Ook daar kunnen mensen hun verhaal kwijt. De terugkomdag is een mooie aanvulling op de nazorgpoli, met name door het lotgenoten contact. Het was de tweede keer dat er een terugkomdag voor IC-patiënten werd georganiseerd. Gezien het succes ervan, een blijvertje.Verhalen komen snel los

Vorig artikelTachtig bestuurders rijden te hard op A1 en gaan op de bon
Volgend artikel20 april Swingnight Boode Bathmen