Sietske scholten vertelt: Hier op de foto, elf jaar voor ze stierf aan de gevolgen van Lyme, was ze nog vrolijk en gezond. Het leven lachte mijn partner toe tot ze tijdens een boswandeling werd gebeten door een teek. Ze heeft ‘m niet gezien, niet gevoeld en geen kring gehad. Dat ze besmet was geraakt met de ziekte van Lyme wist ze niet, maar haar gezondheid holde hard achteruit en het zou nog jaren duren, voordat de juiste ziekte zou worden gediagnosticeerd. Wat zou het een verschil hebben gemaakt, als ze had geweten van het gevaar van een tekenbeet en ze zichzelf had gecontroleerd na die ene levensveranderende boswandeling. Het zou haar leven hebben gespaard.
Deze week start de week van de teek en dat doet toch altijd wat met mij, want Lyme heeft, zoals velen van jullie weten, zijn stempel gedrukt op ons gezin. Mijn partner Thérese (rechts op de foto) overleed bijna vijf jaar geleden aan de gevolgen van de ziekte van Lyme. ‘Kijk mama,’ zegt onze dochter Roos keer op keer als ze een bloeiende Magnolia ziet, ‘die vond Thérèse toch zo mooi?’ Soms vraagt Roos naar haar babyfoto’s van vijf jaar geleden om zichzelf met Thérèse te zien. Achter Thérèses glimmende ogen van trots, omdat ze eindelijk moeder was geworden, zie ik dat ze haar pijn verbeet. Nauwelijks kon ze voor Roos zorgen. Wat was ze verdrietig, omdat ze niet de moeder kon zijn, die ze had willen zijn, want tijdens die laatste maanden voor haar dood lag ze voornamelijk op bed. De Lyme heeft op zoveel manieren haar leven verwoest.

Deze week is de week van de Teek.
Ga naar sietskescholten.nl/beet en lees het fragment

Vorig artikelDoffe dreun voor GA Eagles 5-2
Volgend artikelWeerbericht dinsdag door Erwin Hoogenboom