Wat een anticlimax afgelopen woensdag…

Eerlijk, ik ben absoluut geen Ajax fan, maar ik heb van ze genoten in de Champions League duels. Heerlijk met flair voetballen, altijd vooruitdenkend, echt de stijl van Ten Hag. Vaste patronen bedoeld om balbezit te prolongeren, bedoeld om vooruit te gaan. Nimmer een pass achterwaarts, altijd schuin vooruit denkend. Maar ja, diezelfde Ten Hag wisselt louter defensief en vermoord zijn eigen systeem, das wel pijnlijk. Ballen op Onana die voetballend niet sterk is en ook nog eens een minuut extra aan zijn broek kreeg. Kleine aspecten met grote gevolgen…

Het deed me allemaal denken aan het ‘net niet’ seizoen in 2010. In eigen huis versloeg Go Ahead Eagles in de laatste minuut FC Den Bosch in de play-off finale. Het was als een ongeschreven voetbalboek: spits Koen van der Biezen, kruisband gescheurd, ruim acht maanden revalidatie. Als invaller scoren in de allerlaatste minuut. En dan die Adelaarshorst, ik stond in die laatste minuten aan de zijlijn, de grond trilde onder mijn voeten, ook ik werd er emotioneel van: Koen van der Boezen die met een ontbloot bovenlijf achter het doel aan de Brinkgreverweg zijde langsliep. Die 1-0 was cruciaal! Willem II speelde negatief destijds en dat werd bijna beloond. Maar ja, enkele dagen later verbleekten de Adelaars in het Koning Willem II stadion. Alles oogde en rook eredivisie, de Eagles kwamen achter en vlak voor tijd, ja vlak voor tijd… Jules Reimerink zal nimmer herdacht worden om zijn vele rushes langs de rechterzijkant, nimmer herdacht worden om zijn succesperiode bij Energie Cottbus of Fortuna Köln. Maar wel om zijn misser, vlak voor tijd in Tilburg, net niet… Als Rensenbrink in de WK finale in Argentinië, zo ook Reimerink vlak voor tijd daar in Tilburg. In de verlenging viel uiteindelijk toen het doek, helaas, een maatje te groot. Ik kon er mee leven, want in Tilburg was Kowet niet goed genoeg, hadden de Tilburgers duidelijk meer kwaliteit. Extra zuur als dan de dag erna bekend wordt dat datzelfde Willem II 4,1 miljoen rood stond, de boel belazerd had, en daarmee het eredivisieschap veiliggesteld had, ‘gekocht’ had… Het voelde als onrecht, daarmee werd het toch weer pijnlijk. Drie jaren later werd het weggespoeld, na 17 jaar weer eredivisie onder leiding van Eric ten Hag. Hij had de ploeg klaargestoomd voor een ultieme piek voorbij aan het einde van het seizoen. Net als hij Ajax klaarstoomde maar uiteindelijk werd hij daar geveld, afgelopen woensdag, misschien wel eigenhandig… Want verdedigend wisselen… Advocaat werd er ooit meedogenloos op afgestraft, Ten Hag uiteindelijk niet en dat is maar goed ook. Dit draagt bij aan ervaring, iets wat Ten Hag nodig zal hebben het komende seizoen. Want dan moet hij een compleet niet team gaan opbouwen in Amsterdam, misschien wel om tegen GA Eagles te spelen! We moeten nog heel eventjes wachten op de tweeluik tegen Den Bosch, onbegrijpelijk lang trouwens. Ook dit dankzij Ten Hag, maar dat terzijde….

Vorig artikelVeteranencafé de Heeren bestaat 1 jaar!
Volgend artikelWeerbericht dinsdag door Erwin Hoogenboom