DEVENTER – Fotograaf Michael Rhebergen en journalist Karel Smouter zijn tijdens het Fietstival Deventer op Hemelvaartsdag aanwezig in het Havenkwartier. Bij DocH2O zetten ze dan hun ‘zoektocht naar verhalen’ voort.

Met Deventer als standplaats bestrijken zij als ‘correspondenten te fiets’ de provincies Gelderland en Overijsssel. Ze maken verhalen uit Oost-Nederland voor landelijke media.

Smouter:”Tien miljoen Nederlanders wonen níet in de Randstad. Toch zitten vrijwel alle landelijke redacties in slechts twee steden: Amsterdam en Hilversum. Dat levert een eenzijdig beeld van Nederland op. Wij willen landelijke media daarom aan verhalen helpen die ze anders zouden missen.”

Fietstival past goed

Het Fietstival past goed in de plannen van de fietsende reporters. Ze lanceren hun project juist op het Fietstival omdat de fiets een grote rol speelt in de verhalen van het duo.

Rhebergen: “Als fotograaf word ik vaak ingehuurd om een van te voren bepaald verhaal te illustreren. Je rijdt of vliegt naar je onderwerp toe en keert zo snel mogelijk weer terug met een tas vol foto’s. Voor dit project trekken we al fietsend door het landschap, waardoor we plaatsen bezoeken waar vrijwel nooit een journalist komt. Dit combineer ik met analoge fotografie. Dat dwingt mij om langzamer te werken. Door deze werkwijze zie je dingen die je anders over het hoofd ziet.”

Speciale fiets

Sociale werkplaats Cambio Deventer maakte speciaal voor Van De Fiets twee nieuwe fietsen uit oude wielen en frames. De fietsen werden gefinancierd door het Cambio Innovatiefonds.

Om Oost-Nederland beter op de mediakaart te zetten schakelt het duo tussen 30 mei en 30 juni de hulp van het publiek in. “We zoeken bronnen die zo nu en dan bij ons op de bagage- drager springen om ons te informeren over hun dorp, stad of regio. En we zoeken donateurs die ons lucht in de wielen geven. Alleen samen met andere inwoners van Oost-Nederland kunnen we hier een succes van maken.”

Op de website www.vandefiets.nl kunnen bronnen en donateurs zich vanaf 30 mei aanmelden. “In totaal hebben we per maand zo’n 1.000 euro aan kosten. Denk aan het onderhoud van onze fietsen, het ontwikkelen van onze foto’s, eten en logies onderweg en een stagiaire die ons met research op weg helpt. Als we deze kosten gedekt krijgen kunnen we 100 % onafhankelijk de weg op.”

Vorig artikelWerkgevers in de rij voor medewerkers Roto Smeets
Volgend artikelBurgernet-melding in Deventer