Door Paul Kusters
Het is woensdagmiddag op het complex van RDC op het sportpark Borgele. Klokslag twee uur vult de gezellig kantine zich met eminente heren, voorzien van een sporttas en voetbalkicksen.  Je zou denken die gaan rechtstreeks naar de kleedkamers op zich gereed te maken voor hun passie: Walking Football. Niets is echter minder waar. De groep van een man of 20 variërend in de leeftijd van 55 t/m 79 jaar gaat eerst gezellig aan de koffie aan de grote tafel in de kantine. Want er moet eerst bijgepraat worden. Want er gebeurt natuurlijk veel in 1 week tijd. Lief en leed wordt gedeeld.

Na een poosje vindt teamcaptain Wim Huisman het welletjes en vraagt de aandacht van de groep. Na wat huishoudelijke mededelingen komt het belangrijke moment : de voetbaltoto moet ingevuld worden. Elke week namelijk wagen de heren zich aan voorspellingen betreffende de nationale en internationale voetbalcompetities. Serieuze zaak dus. Wim gaat iedereen af aan de tafel en houd er een hele administratie van bij. Als de tussenstand wordt gegeven, gaat dat gepaard met veel tumult, gehoon en gelach. Want als je komt opdagen krijg je daar extra punten voor. Maakt het extra spannend.

Warming Up

Maar uiteindelijk gaat het dan toch gebeuren. De heren gaan aan de slag. In strak tenue betreden ze het kunstgrasveld van FC RDC. En wordt er begonnen aan de warming up. Strekken, spieren warm maken, sprintjes trekken, de mannen doen het zonder te morren. Onder toeziend oog van trainer Ruben van Zijl en zijn stagiaire Paul Vlaskamp werken de mannen braaf de warming up af. Zeker belangrijk want blessures daar zitten ze niet op te wachten.

Wouter is vorig jaar vanuit Rotterdam naar Deventer verhuisd. Al een jaar lang is hij lid van de Oldstars. Helaas is hij geblesseerd, maar dat weerhoudt hem zeker niet om elke week trouw te komen en zijn maten aan te moedigen. En zo zijn er wel meer binnen de groep die om diverse redenen niet kunnen spelen. Maar ze zijn er elke week. Want ze willen niks missen. Zeker de gezelligheid niet.

Walking football

Na de warming up is het eindelijk dan zover. De mannen gaan een potje spelen. Binnenkort hebben ze een belangrijk toernooi dus er moet goed geoefend worden. Walking football wordt gespeeld met 12 spelers in het veld. 6 tegen 6 dus. De wedstrijden duren 15 minuten en er zijn geen keepers. De bal mag niet boven heuphoogte gespeeld worden en ook slidings zijn verboden. Maar het belangrijkste is er mag niet gerend worden. Dan wordt er afgefloten. Nou is dat niet rennen een wat rekbaar begrip want er wordt toch nog menig sprintje getrokken. Maar trainer Ruben van Zijl is vandaag streng. Tijdens de training ziet hij het door de vingers, maar in de wedstrijd fluit de scheids ervoor.

Je ziet Ruben genieten als de mannen aan hun partijtje bezig zijn. Regelmatig geeft hij aanwijzingen en legt dan het spel een stil. Want fanatiek zijn ze en willen hun potje toch echt wel winnen. Ruben is vitaliteitscoach en draagt de verantwoording voor het fysieke gesteldheid van zijn mannen.  Hij is erg betrokken bij de groep. “Mooi toch om ze zo bezig te zien. De mannen trainen van augustus tot en met juni en ze slaan bijna geen week over”.

Ruben verteld: “Walking football is een perfecte manier om in beweging te blijven en je conditie lichamelijk en geestelijk op peil te houden. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden in de training met het individu. De een kan nu eenmaal meer dan een ander en ook de leeftijd speelt natuurlijk een rol.  Maar het is niet alleen het fysieke aspect wat het allemaal zo leuk maakt. Het is ook een heel sociaal gebeuren. De groep trekt het hele jaar met elkaar op en blijft zo lekker actief en onder de mensen komen. Inclusief de derde helft na de training. Want dat is in het voetbal ook zo. Lekker sporten en daarna lekker dollen in de kantine. De een met een biertje en de ander met een spaatje rood”.

Ook Walking Football spelen bij de Oldstars?

OldStars Walking Football is een landelijke initiatief van het Nationale Ouderenfonds en de KNVB om ouderen van 60+ aan het bewegen te krijgen. De uitdaging bij dit project is om bij Deventer voetbalverenigingen voetbalaanbod voor 60-plussers te creëren. Het doel is lichamelijke activiteiten te ontwikkelen bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar die zelfstandig wonen en nu nog onvoldoende bewegen. Door hen onder te brengen bij voetbalverenigingen wordt gestimuleerd te blijven bewegen en in contact te komen en te blijven met leeftijdsgenoten.De 1e drie trainingen zijn gratis en daarna kunt u beslissen om voor 99 euro een seizoen lang lid te worden en aan 35 trainingen deel te nemen, en om eventueel aan 4 fit-testen deel te nemen. Walking Football is elke woensdagmiddag vanaf 13.30 uur tot ca. 16 uur. Het 1e kopje koffie/thee wordt u iedere woensdagmiddag aangeboden! Het Sportbedrijf is ook woensdags aanwezig om alles in goede banen te leiden! KOM EN BEWEEG MEE!

Wil je meer weten stuur dan even een mailtje naar teamcaptain Wim Huisman: wihe.huisman@telfortnl

Vorig artikelGemeente Deventer gestart met voorbereidingen herinrichting Grote Kerkhof
Volgend artikelWeekend weerbericht door Erwin Hoogenboom