Het vakantiegevoel begint al weer aardig te kriebelen. Overal in Europa zetten zich weer massa’s toeristen in beweging. Hollandse sleurhutten zijn allang uit hun stalling gehaald. De grijze golf zal weer maandenlang andere landen terroriseren. En over van alles en nog wat klagen. We zijn er wereldkampioen in. Vakantieklacht numero uno: wat is het hier toch druk. Vooral de steden gaan er aan ten onder. Maar er moet veel gebeuren voordat er een omwenteling plaatsvindt. Toen laatst een cruiseschip zijn passagiers bijna midden op het Piazza San Marco in Venetië had afgezet, sprak iedereen er schande over. Net als twee jaar eerder. In Nederland is de Republiek Amsterdam de absolute koploper. Ze hebben het daar even niet meer. Jaren geleden was de slogan om toeristen te lokken precies andersom: Amsterdam heeft het! Die missie is meer dan geslaagd. Ze zitten er dicht tegen een burgeroorlog aan. De authentieke Mokumer zou zich tijdens het toeristenseizoen het liefst net als zijn bekendste inwoner verstoppen in zijn achterhuis. Helaas, dat had zijn wijfie al via Airbnb verhuurd. President Femke de Eerste wil het rolkofferlegioen een halt toe roepen. Dronken Britten aanhouden, bootjes op de grachten voor de helft verbieden en ga zo maar door. Hoe dan? Met die lieve BOA’s die nog niet eens een pepperspray mogen vasthouden. Maar ook in Barcelona en andere grote steden waar u ook wel eens goedkoop naartoe bent gevlogen, is de maat vol. Staat er op de billboards ‘fuck the tourists’ gespoten. Ze komen er niet meer uit. Het woord toeristenbelasting heeft een andere, negatieve betekenis gekregen. En dus, geloof het of niet, hebben deze week negen van die Europese rolkoffersteden de EU om hulp gevraagd. Om te beginnen om het Airbnb-probleem op te lossen. Kijk daar heeft de EU wel zin. Er is al een taskforce gevormd. Natuurlijk onder leiding van ons toeristisch talenwonder Frans Timmermans.

Vorig artikelIngezonden brief door basisschoolleerlingen van de Nicolaasschool in Schalkhaar
Volgend artikelJaarlijkse VVV Zomerkrant en Deventer op Stelten krant bij het Deventer Nieuws