‘De lach op het gezicht van de sporters is ook een gouden medaille waard!’

DEVENTER – Special- en Paralympische sporters, de Sportcarrousel, de ‘Iedereen Actief on Tourbus’, het Deventer bedrijfsleven, Saxionstudenten, ambassadeur (en wethouder) Liesbeth Grijsen, presentator Henk Jan Kerkhof, oud-wielrenner Gert Jakobs, af en toe een zonnetje en een prima temperatuur. Alle ingrediënten voor een mooie netwerkmiddag rondom Inclusief Sporten zijn aanwezig op 21 juni op de parkeerplaats van Deventrade.

Op vrijdag middag 21 juni is het dan ook gezellig druk op de parkeerplaats van Deventrade BV, hét bedrijf voor sportkleding en -accessoires en al jaren, samen met Sport 2000 Buitink, partner van de Deventer Sportploeg. CambioKeuken zorgt voor (vers gemaakte) hapjes en een drankje en de bezoekers kunnen aan verschillende sporten meedoen, maar ook ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan.

Mooi exportproduct

Liesbeth Grijsen, ambassadeur van de Deventer Sportploeg (en wethouder in Deventer): ‘De Deventer Sportploeg is het belangrijkste exportproduct van Deventer’, vertelt ze. ‘De sporters zijn super gemotiveerd en enthousiast. Elke twee jaar gaan ze al één grote club naar de Special Olympics, maar ze sporten allemaal bij hun eigen vereniging. Dat wordt mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers, maar ook door partners die ondersteunen in de kosten. Ook voor mensen met psychische problemen, een chronische ziekte, of een lichamelijke of visuele beperking is sporten belangrijk. Daarom willen we in Deventer de omslag maken naar Inclusief Sporten. Met ‘Iedereen Actief’ zijn we daar al een aantal jaren mee bezig en we zijn op zoek naar Deventer bedrijven die dat voor meerdere jaren willen ondersteunen. Het mes snijdt aan twee kanten, want u kunt uw bedrijf er mee profileren als het gaat om maatschappelijk betrokken ondernemen.’

Dromen

Sporten is voor iedereen fijn om te doen. Voor je gezondheid, maar ook voor je welbevinden. Voor  sporters met een beperking of een chronische ziekte is dat niet altijd vanzelfsprekend. In Deventer vinden we dat ook zij mee moeten kunnen doen bij reguliere sportverenigingen. De afgelopen jaren hebben de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief bewezen dat dat kan, maar dat het wel vraagt om hier en daar wat extra inspanningen. Zeker als je een droom hebt en wilt meedoen aan de Special- of de Paralympics!

Chiel Albers, de 19-jarige handbiker, heeft zo’n droom: goud op de Paralympics. Als het kan in 2024, maar 2028 is zeker ook een optie. ‘Daar moet ik veel voor doen ja,’ concludeert hij in een gesprek met presentator Henk Jan Kerkhoff en oud-wielrenner Gert Jakobs. ‘Om de A-status van het NOC/NSF te krijgen, moet hij bij de Top 3 van Nederland horen’, constateert Gert Jakobs. ‘Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld, want om zover te komen heeft hij nú geld nodig!’
Ook de sporters van de Deventer Sportploeg hebben dromen. Zij willen elke twee jaar hun ambities voor een medaille waar maken op de Nationale Special Olympics en een deel van hen wil ook wel deelnemen aan de World Games: grote toernooien voor sporters met een verstandelijke beperking.

Activiteiten

De bezoekers maken kennis met de verschillende sporters, doen mee aan de activiteiten en laten zich door Saxionstudenten met een blinddoek en blindenstok over een parcours leiden. Dat valt nog niet bepaald mee! Tussen de activiteiten door is er volop gelegenheid  – onder het genot van een hapje en een drankje – om elkaar te spreken en contacten te leggen.

Meesterknecht

Gert Jakobs vertelt over zijn ervaringen in de jaren tachtig toen hij als wielrenner actief was. Hij heeft meegedaan aan de ploegentijdrit in 1984. Tot zijn frustratie wilde het NOC/NSF daar niet de – net ontwikkelde – tijdritfietsen bekostigen, waardoor de ploeg ‘slechts’ vierde werd. Als prof fietste hij vooral als meesterknecht. ‘Ik won nooit, deed alles in dienst van de ploeg. Ik wilde de druk van kopman helemaal niet. Hard fietsen, dat kon ik, en dat vond ik leuk, dus dat deed ik. De waardering van de ploeg was voor mij voldoende.’ Over het initiatief van deze middag zegt hij het volgende: ‘Sporters hebben handvatten nodig om mee te kunnen doen. Jullie zetten hier een mooi initiatief neer. Ambitie is nodig, maar de lach op het gezicht van de sporters is ook een gouden medaille waard!’

Sponsoren

De middag is vanzelfsprekend bedoeld om bedrijven enthousiast te maken om Inclusief Sporten te ondersteunen. Daarmee kunnen ze ook laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Want (meerjaren)partner worden van de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief levert natuurlijk ook iets op. Een prominente plek op de bus, maar ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Sportcarrousel in te zetten op een bedrijfsevenement.

Fieke Payens (KonnecteD) maakt bekend dat deze Deventer organisatie het – lang bestaande – partnerschap met twee jaar verlengt.
Frans Holleman, directeur Regio Noord-Oost & Midden van BPD (Bouwfonds Property Development) besluit ter plekke om aan te haken. ‘Ons bedrijf werkt in het hele land; Deventer is de thuisbasis. Ik ben overdonderd door wat ik hier zie, wat een geweldig initiatief. Dit wil ik graag sponsoren, maar ook de wederkerigheid spreekt me aan.’

Ook particulieren kunnen het initiatief ondersteunen door een handtekening te plaatsen op een bord dat in de ‘Iedereen Actief on Tourbus’ komt te hangen. Die handtekening kost minimaal € 50. Gert Jakobs en Henk Jan Kerkhoff zijn de eerste aanwezigen die de portemonnee trekken én de stift ter hand nemen! Henk Jan: ‘Hiermee kunt u het verschil maken voor deze geweldige sporters, dus doe vooral mee!’

Vorig artikelWeerbericht maandag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelLichaam aan brug Oxersteeg ontdekt