DEVENTER – De VVD wil dat in Deventer in kaart wordt gebracht waar een duurzame energiecentrale kan worden neergezet. ‘We zijn al bezig om te kijken wat de beste locaties voor windmolens en zonneparken zijn,’ zegt VVD-raadslid Harm Korendijk. ‘Laten we dan ook onderzoeken waar we een duurzame centrale kunnen bouwen.’

‘Kern van een duurzaam energiebeleid, zoals we dat in Deventer willen, is het terugbrengen van de uitstoot van CO2’, zegt Korendijk. ‘Verder willen we af van brandstoffen als olie en kolen voor de opwekking van energie. Dan kom je tegenwoordig al snel uit op wind en zon, maar ook daar zitten nadelen aan. De onderdelen van windmolens en zonnepanelen zijn niet bepaald duurzaam, bovendien heb je te maken met landschappelijke inpassing. Er zijn nu al plannen voor windmolens van 248 meter hoog. Dat is vier keer de toren van de Lebuinus.’

Volgens Korendijk kan opwekking van energie met als grondstof thorium een uitweg bieden: ‘Thorium is schoon, het komt in grote hoeveelheden voor, het is zeer veilig en produceert weinig afval, dat al na korte tijd volkomen onschadelijk is. Geen wonder dat op veel plaatsen wordt gewerkt aan thoriumcentrales als energiebron van de toekomst, in Nederland aan de Technische Universiteit Delft. Het zou interessant zijn om het ook toe te voegen aan een energiemix voor een duurzaam Deventer, en op zoek te gaan naar locaties waar eventueel een schone, klimaatvriendelijke centrale kan worden gerealiseerd.’

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Geen excuses
Volgend artikelWelke bedrijven zijn er 2e Pinksterdag open!