DEVENTER – Op zondag 4 augustus 2019 vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 31e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn meer dan 850 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarktboekje 2019 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelnemers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor € 2,- verkrijgbaar bij o.a. VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis) en de informatiekramen op de Boekenmarkt.

Ter gelegenheid van de 31e Deventer Boekenmarkt heeft de Deventer tekstschrijver, tekenaar en acteur Jan Kruse ’De Deventer Boekenmarkt in 18 gedichtjes en tekeningen’ geschreven. Het zijn de bijzondere observaties van Jan Kruse, trouwe bezoeker en toeschouwer van de Deventer Boekenmarkt. Het boekje is onder meer verkrijgbaar bij de informatiekramen van de Deventer Boekenmarkt, de Deventer boekhandels en de VVV Deventer voor de vriendenprijs van € 2,-.

De hele dag tillen met zware boekentassen is verleden tijd. Boekentassen kunnen gratis achtergelaten worden in de Boekenstalling bij de Fermerie (Muggeplein 9), op 4 augustus geopend van 8.00-20.00 uur.

Van Tuinfeest tot Wartaal
Tijdens de Deventer Boekenmarkt is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 3 augustus, vindt poëziefestival Het Tuinfeest plaats (uitverkocht). Vanaf 16.00-24.00 uur dragen ruim 30 dichters uit Nederland en België voor uit eigen werk in het intieme decor van de middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Op het programma staan onder meer Tom Lanoye, Radna Fabias, Dimitri Verhulst en Ellen Deckwitz. Het programma wordt omlijst door muziekoptredens van onder meer A Milli en Mr. Weazley. Meer info: www.hettuinfeest.nl

Op het Lamme van Dieseplein vindt op zaterdag 3 augustus van 10.00-17.00 de platenbeurs Deventer Vinylstad plaats, georganiseerd door muziekwinkel Variaworld. Platenbazen vanuit Nederland, Duitsland, Engeland en België komen met maar liefst 23 stands vol LP’s, Singles en CD’s naar Deventer.

 In Cultureel Café De Hip (Brink 21) is Wartaal VII. Het thema dit jaar: ‘De Ontdekking van de Hemel’, naar de titel van het bekende boek van Harry Mulisch. Op vrijdag 2 augustus is er De Deventer Taalstrijd, geschreven en voorgedragen door Wim Daniëls. Op zaterdag 3 augustus presenteert Matthijs van Nieuwkerk een avond rondom het thema, met als gasten onder andere Bettie Serveert, Erik Neimeijer (Bökkers), Edgar Koelemeijer en Lawrence Mul (Hilltop Howlers). Meer info en kaartverkoop: www.dehip.nl

In de Grote of Lebuinuskerk worden boeken verkocht, waaronder oude en nieuwe bijbels, is er een creatieve kinderhoek en start men om 10.00 uur met een viering. Tussen 13.00-16.00 uur kan men de toren beklimmen en van 13.30-14.00 en 15.30-16.00 uur zijn er de inmiddels bekende boekenmarktconcerten door orgelist Jan Kleinbussink. De Lebuinuskerk is op zondag 4 augustus geopend van 10.00-17.00 uur.

Verder zijn er op de Deventer Boekenmarkt een aantal kleinschalige muzikale en theatrale optredens en activiteiten. Zo ontrolt er een aandoenlijk schouwspel uit het boekenkarretje van Theater Suer, zorgt Gerard Olthaar ervoor dat bezoekers veilig kunnen oversteken en brengt Schurkenbiefstuk A GO GO een muzikale verassing op het IJsselterras. Daarnaast geeft het Mobiel Grafisch Museum op de Brink demonstraties van het drukken volgens de boekdrukkunst.

 Exposities

Bij tentoonstelling Verboden ideeën in de Bibliotheek Deventer (Stromarkt 18) laten negen bijzondere boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek sporen zien van censuur door de jaren heen. Op zaterdag 3 augustus geopend van 9.00-18.00 uur en zondag 4 augustus van 12.00-17.00 uur, toegang gratis.

In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) is een fototentoonstelling te zien: oude beelden van het Bergkwartier en beelden van deelnemers aan de fotowedstrijd ter ere van het 50 jarig bestaan van het NV Bergkwartier. Geopend op zaterdag 3 en zondag 4 augustus van 11.00-17.00 uur, toegang gratis.

In Boekhandel Praamstra (Keizerstraat 3) is een tentoonstelling met schilderijen van kunstenaar Marcel Herms te zien in het kader van zijn boek (you’re the) Bone Machine. Geopend op zaterdag 3 augustus van 9.30-17.30 uur en zondag 4 augustus van 9.00-18.00 uur, toegang gratis.

Bij Zomertentoonstelling: Iconen uit de parochie zijn in de Broederenkerk (Broederenstraat 18) 31 unieke iconen te bewonderen: een bonte verzameling bijeengebracht door parochianen. Op zaterdag 3 augustus geopend van 11.00-16.00 uur en zondag 4 augustus van 12.00-16.00 uur, toegang gratis.

 De Deventer Boekenmarkt wordt afgesloten met een live concert op het Verlaagde Wellepad vanaf 17.30 uur.

 Hoe naar de Deventer Boekenmarkt?

Deventer is goed bereikbaar met de trein en bus. Vanaf het station Deventer is het 3 minuten lopen naar de Boekenmarkt. Info: tel. 0900 9292 of www.ns.nl

Let op: in verband met werkzaamheden rijden er op 3 en 4 augustus bussen in plaats van treinen tussen Arnhem en Zutphen. Men dient rekening te houden met een vertraging van 30-60 minuten.

Per auto: volg de parkeerroute rondom het centrum, o.a. naar de Centrumgarage (24 uur per dag, 7 dagen per week open), parkeergarages Brink, de Boreel, Stadspoort en Stationsplein.

Komende vanaf de A1 is er vlak na de afslag Deventer een extra parkeerterrein met pendelbussen naar het centrum/Boekenmarkt (halte Pikeursbaan). De pendelbussen rijden van 7.30-18.00 uur. Kosten € 10,- per auto.

Gratis fietsenstallingen: NS-station (fietskelder), Op de Keizer en het Lamme van Dieseplein (beiden bewaakt, open van 8.00-18.00 uur).

Het pontje vaart deze dag van 7.00-23.00 uur (retour (voetgangers): € 1,60, enkel: € 1,10, t/m 3 jaar gratis).

 

Organisatie

De Deventer Boekenmarkt wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel, de Gemeente Deventer en sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl

Vorig artikelReis vóór de vakantie eerst langs Van Essen!
Volgend artikelWeerbericht donderdag 01 augustus