DEVENTER – Op donderdag 4 juli is tijdens de opening van de 23 editie van het festival ‘Deventer Op Stelten’ de jaarlijkse Deventer Op Stelten Award uitgereikt aan de Frans/Chileense theatermaker Mauricio Celedon.

De Deventer Op Stelten Award is hem uitgereikt door Anjo de Bont, programma-directeur van het Evenementenbureau VVV Deventer.

Mauricio Celedon  krijgt de Deventer Op Stelten Award 2019 vanwege zijn grote en bijzondere bijdrage aan het internationaal buitentheater, in het bijzonder ook voor de samenwerking met ‘Deventer Op Stelten’.

In 2013 was er het eerste contact met Mauricio Celedon, als artistiek directeur van het theatergezelschap Teatro del Silencio. In 2015 was er tijdens Deventer Op Stelten de indrukwekkende voorstelling ‘Doctor Dapertutto’, op het Grote Kerkhof én met een theatrale parade door de Deventer binnenstad. In 2019 is Mauricio Celedon terug in Deventer met de paradevoorstelling ‘Cap au Cimetière’. Met 22 professionele auteurs en 30 lokale amateurspelers.

Mauricio Celedon behoort tot de grote buitentheater-makers van Europa. Hij werd geboren in 1957 in Chili, waar hij ook studeerde en zijn eerste theatervoorstellingen maakte. Na een kort verblijf in Spanje vestigde hij zich in Frankrijk, waar hij in 1989 het Teatro del Silencio oprichtte.

Hij speelde op alle grote theaterfestivals in Frankrijk (Chalon de la Rue, Aurillac, Avignon), Spanje, België, Chili, en ook in Nederland (Oerol en Deventer Op Stelten).

In 1999 was er de geruchtmakende en spectaculaire voorstelling ‘Alice Underground’. In 2017 waren er maar liefst twee premières: ‘Oh! Secours’ en ‘Cap au Cimetière’.

Er is alom internationale erkenning en waardering voor het werk van Mauricio Celedon. In januari 2018 kreeg hij de hoogste culturele onderscheiding van Chili de ‘Orden al Mérito Pablo Neruda’.

De Deventer Op Stelten Award is in 2009 ingesteld, om jaarlijks een persoon of organisatie te eren die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het festival. De Award bestaat uit een unieke zilveren speld, gemaakt door Minkkoot Edelsmeden uit Deventer. Eerdere winnaars waren onder meer: Close-Act (Nl), Theater Gajes (Nl), Philippe Freslon met Compagnie Off (Fr), Compagnie Une de Plus (Fr), de Spaanse theatermaker Joan Santecreu en in 2018 de Franse acteur en regisseur Pat Balland.

Vorig artikel170 Warmtepompspecialisten bijeen in Deventer
Volgend artikelDeventenaar (41) opgepakt voor steekpartij