woensdag, 24 juli 2024
FOTO: rtv focus Zwolle

Neem jij graag een verkoelende duik? Dit moet je weten

DEVENTER – Het natuurlijk heel stoer om van een brug te springen. ‘t Is eens wat anders dan een saaie duikplank. Maar je rug of nek breken, of met een boot in aanraking komen, is niet cool! Niet overal is het water even diep en op de bodem liggen soms oude fietsen, winkelkarretjes of andere scherpe voorwerpen waar je dan bovenop kunt springen. En schepen hebben scherpe draaiende schroeven onder water. Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf en voor anderen, maar het is ook verboden. Waterschap Rijn en IJssel controleert komende periode daarom extra op brugspringen en zwemmen in de vaargeul.

Recordaantal brugspringers 

Waterschap Rijn en IJssel heeft afgelopen weken al meer dan 30 brugspringers op heterdaad betrapt en heeft 28 officiële waarschuwingen gegeven. Vorige jaren waren dat zo’n 5 tot 8 waarschuwingen per zomer. Niet alleen brugspringen maar ook zwemmen rond bruggen, stuwen, steigers en in de vaargeul is verboden. Om het aantal brugspringers terug te dringen, voert het waterschap extra controles uit en hangt meer en duidelijkere borden bij de bruggen en de vaargeul op. 

Hieronder de gevaren nog een keer op een rij:

  1. Veiligheid; je ziet van boven niet dat er fietsen, steigerpalen of andere voorwerpen onder het wateroppervlakte schuilen. Onderschat ook de klap niet, die je maakt als je het water of de bodem raakt. Zwemmers, brugspringers en beroeps- en recreatievaart kunnen elkaar lang niet altijd goed zien. Grote schepen kunnen bovendien niet zomaar op het laatste moment uitwijken. Motoren van schepen hebben een grote aanzuigende werking, waardoor je naar het schip toe wordt gezogen. Behalve je eigen veiligheid breng je ook de veiligheid van andere watergebruikers in gevaar.
  2. Onderkoeling en stroming; Door stroming en diepteverschillen kan de temperatuur van het water sterk wisselen. Door koud water kun je in korte tijd kramp krijgen of onderkoeld raken. Zelfs de geoefende zwemmer kan dan moeilijk of zelfs niet vooruitkomen, met alle gevolgen van dien.
  3. Gezondheid; Niet in alle beken en rivieren wordt structureel de waterkwaliteit gemeten. Er kunnen o.a. blauwalg, botulisme of ongedierte zitten, waardoor je ziek wordt of vervelende jeuk krijgt. Zwem daarom alleen in gecontroleerde en goedgekeurd (buiten)zwemwater. Je vindt deze info op www.zwemwater.nl of www.wrij.nl/blauwalg.
  4. Van bruggen springen en zwemmen in de vaargeul is verboden en kan je een flinke boete opleveren van €140.
Vorig artikelWeerbericht woensdag
Volgend artikelTurnaround, kapsalon met 100% aandacht
error: Content is beschermd!!!