DEVENTER – In het havengebied Deventer, met name in de eerste en tweede havenarm, is blauwalg geconstateerd. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de gemeente Deventer raden aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt.

Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur terugloopt en het gaat regenen.

Blauwalg herkennen en risico’s

Blauwalgen zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt een blauwgroene drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD.

Vorig artikelWeerbericht donderdag 22 augustus
Volgend artikelEen volle Brink tijdens de eerste film op de Brink