DEVENTER – Wielklemproducent Vadac in Deventer heeft het druk. Sinds begin dit jaar is de gehate klem ineens weer in trek en dus draaien werknemers overuren. Gemeenten willen het middel inzetten, omdat het aantal wanbetalers van verkeersboetes toeneemt.

Vooral gemeenten uit het westen kampen met wanbetalers, veelal uit het buitenland. Dat komt omdat landen, zoals Polen en Duitsland, de benodigde gegevens van overtreders niet meer verstrekken aan Nederland.

Daar hebben ook Overijsselse gemeenten last van, ook zij zijn in gesprek met de enige wielklemproducent van Nederland. “Welke gemeenten dat zijn kan ik niet vertellen, maar we krijgen 400 tot 500 procent meer aanvragen binnen”, vertelt Bob Sonntag van Vadac.

En dat terwijl het middel er bekend om staat om agressiviteit op te wekken. “Dat klopt, maar een wielklem is het laatste redmiddel. Met een bon achter je ruit kan je gewoon wegrijden en een factuur in je brievenbus kan je negeren.”

Nieuw type 

Om aan de vraag te voldoen wordt er een nieuwe klem geproduceerd. Deze is lichter en gebruiksvriendelijker als de klem die op dit moment wordt gebruikt. “De auto’s zijn tegenwoordig groter dan vroeger, dus de wielen en velgen ook.”

En dus wordt er hard gewerkt om de nieuwe klem zo snel mogelijk af te hebben. “Tot nu toe overzien we de boel nog.”
(Bron: RTV Oost)

Vorig artikelWeerbericht vrijdag 02 augustus
Volgend artikelThema vrijdagmiddag op Deventer radio 107.3 FM