DEVENTER – Omgevingsdienst IJsselland controleerde, ook in samenwerking met de brandweer, de afgelopen weken bij diverse horecazaken in Deventer of het gebruik en de opslag van gasflessen op een goede manier gebeurt. Van de 20 gecontroleerde bedrijven voldeden 9 zaken niet aan wet- en regelgeving.

De ondernemers waren vaak niet op de hoogte van geldende wet- en regelgeving voor opslag van gasflessen. Horecaondernemers mogen niet te veel gasflessen bij elkaar opslaan zonder juiste opslagvoorziening. Een voorbeeld hiervan is een brandwerende kast die minimaal 60 minuten brandwerend is.

Advies aan ondernemers
De toezichthouders troffen verschillende plaatsen voor de opslag van gasflessen aan: op binnenterreinen, maar ook in trapkasten, kelders en magazijnruimtes. Vanuit veiligheidsoverwegingen en uit milieuoogpunt heeft OD IJsselland alle gecontroleerde horecabedrijven geadviseerd om het gebruik van gasheaters te heroverwegen of het aantal gasheaters te verminderen.

Verhogen veiligheid binnensteden
Horecabedrijven gebruiken steeds vaker gasheaters om terrassen te verwarmen. Het teveel of verkeerd opslaan van gasflessen kan leiden tot onveilige situaties. Vooral in de binnensteden kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan in geval van brand en exploderende gasflessen. Eerder dit jaar trof OD IJsselland bij twee horecazaken in de binnenstad van Deventer gevaarlijke situaties aan bij de reguliere controles.

Daarom startte OD IJsselland een project om intensiever te controleren en horecaondernemers voor te lichten over een juiste opslag van gasflessen. Ook de Veiligheidsregio IJsselland heeft in de afgelopen tijd meer aandacht aan de opslag van gasflessen besteed.

Handhaving en uitbreiding controles in IJsselland
Na hercontrole hadden 4 horecabedrijven de opslag nog niet op orde. OD IJsselland heeft de bedrijven een waarschuwing gegeven. Herstellen ze de overtreding niet binnen de gestelde termijn, dan moeten ze een boete betalen voor de tijd dat de overtreding blijft voortduren.

Als gevolg van de resultaten van de controles in Deventer gaat OD IJsselland de horecabond betrekken om horecaondernemers actief voor te lichten over de juiste opslag van gasflessen. Daarnaast start OD IJsselland binnenkort met extra controles van horecazaken in de binnensteden van andere gemeenten in IJsselland.

Vorig artikelWeerbericht woensdag 07 augustus
Volgend artikelWeekend weerbericht