DEVENTER – Dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. En nog veel, veel meer. Dat is er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september aanstaande. De Dag van de IJssel verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers tot één groot festival van één dag.

Ruim veertig activiteiten op een dag

Op zaterdag 28 september vind je stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim 40 activiteiten die allemaal in het teken staan van onze IJssel: Van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van 19de -eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage. Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Door de samenwerking van diverse partners, zoals de IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat hebben we een ontzettend gevarieerd en uniek programma voor je weten samen te stellen en gaan er deuren, hekken, poorten en pontjes voor je open die normaal gesloten blijven.

Regio Deventer

Deventer heeft een wel heel bijzonder en divers programma: de IJssel is het decor van de Veluweralley: een van de grootste kano-evenementen in Nederland, dat zowel op zaterdag als zondag plaatsvindt. Ook kan je meevaren met het Ruime SOP. Het Ruime SOP (Sloep Opknap Project) is een project met deelnemers uit achterstandssituaties uit Deventer. Met deze doelgroep knappen zij oude sloepen op. De eerste sloep is reeds in de vaart en vaart tijdens de Dag van de IJssel. Dus: vaar je mee? Doe dan ook een vrijwillige duit in het zakje!

Wat is een Dag van de IJssel zonder frisse duik in het IJsselwater? Beleef het plezier van zwemmen bij zonsopkomst met ons in de nevengeul van de IJssel. Wij nodigen je uit om dit speciale moment mee te maken. Of ga kleien onder leiding van Carin Terpstra in de Ossenwaard, waar IJssellandschap een sporenstruintocht organiseert.

Ook in Museum de Waag is, naast een fantastische tentoonstelling over de IJssel, iets leuks te doen. Op de Dag van de IJssel kan je je eigen vondst laten determineren en voorleggen aan de gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen, die van 14.00-16.00 uur aanwezig is in het museum.

Boudewijn Betzema is Neerlands eerste en tot nu toe enige Troostdichter. Troostdichten is zijn vak. Hij luistert, geeft pure aandacht aan ieder die daar behoefte aan heeft. En dat zijn er veel. Op 28 september tijdens ‘Beleef de IJssel’ is de Troostdichter te vinden op het oude voetveer, voor deze dag het ‘Troostpontje’ genoemd in Deventer.

Vorig artikelWorld Cleanup Day in Deventer een succes
Volgend artikelVaren met Havensloep Deventer over de IJssel